Spordan Sonra Sauna Zararlı Mı?

İnsan bedenine birçok faydası bulunan ve gidilen spor merkezlerinde veya otellerde mutlaka kullanmaya can attığımız bir yerdir sauna. Birçok sporcunun merak ettiği konulardan biri de spordan sonra saunanın zararlı olup olmadığıdır.

Peki ya spordan sonra sauna zararlı mı ?

Sporcuların fazlasıyla merak ettiği bu konu hakkında uzmanların açıklamaları doğrultusunda söyleyebiliriz ki spor yaptıktan sonra saunaya girmek bazı durumlarda sakıncalı olabilmektedir. Sauna, yoğun terleme sonucunda beden içerisindeki su ve toksinleri terleme yoluyla atması aynı zamanda kas ağrılarına sebep olan laktik asidi de bedenden uzaklaştırması açısından oldukça faydalıdır. Spordan sonra saunaya girilir mi ? Ancak herhangi bir hastalığınız mevcutsa veya orta yaş üzerinde iseniz spordan sonra saunaya girmenizi uzmanlar tavsiye etmiyor. Kenan Işık saunadan çıkışta bir fenalık geçirerek yere düşüp başını çarpmıştır. Bunun nedeninin de spordan sonra direkt olarak saunaya girmesinin olduğu söylenmektedir.

Spor sonrası mutlaka bir süre dinlenmeniz veya mümkünse spor sonrası saunaya girmemeniz gereklidir. Yoğun spor yaparken efor sarf edildikten sonra direkt olarak saunaya girmek sağlığınız için bir risk olacaktır. Tabi ki bu ileri yaşlar için çok daha büyük risk demektir.

Ayrıca…

Bedenin yoğun bir şekilde terlemesini sağlayan sauna aktivitesi beden içerisindeki gözeneklerin açılmasında büyük rol oynar bu sayede ölü hücrelerin temizlenmesi ve cildin olduğundan daha demiz ve parlak bir görünüm elde edilmesi sağlanır.

Tabi dikkat edilmesi gereken bazı hususlar söz konusu olunca hipertansiyon, düşük tansiyon, kalp hastalıkları, yüksek kolesterol ve diyabet gibi sağlık sorunları olan bireylerin sauna içerisinde en fazla 15 dakika kalmaları öneriliyor ve ideal ısının (80 ila 95 derece) üstüne çıkmamaları gerekmektedir. Sağlıklı kişilerin de bu süreleri aşmamaları doğru olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir