Seitan Nedir?

Veganların tükettiği zengin protein kaynağı olan buğday glütenine japonca olarak seitan denilmektedir. Buğdaydaki nişastalı kısımların yıkanıp ayrıştırılması ve kalan yumuşak hamursu kısımdır. Bitkisel et olarak da adlandırılır.

Et kadar yoğun miktarda protein içermektedir. Organik pazarlardan veya internetten hazır olarak alınabileceği gibi evde de hazırlamak mümkün olabiliyor. Hazırlanması çok kolay olmasa da et yemeyenler için bir kurtarıcıdır. Tabi ki hem çölyak hastası hem de vegan iseniz sizin için berbat bir seçim olacaktır. Kesinlikle uzak durmanız gereken bir yiyecek olduğunu unutmayınız.

Protein açısından zengin olsa da etin vücutlarımızın çalışması için bulundurduğu temel amino asitlerden bazılarını içerir ancak, seitan bunları içermez. Buğday gluteni oldukça allerjik bir protein olduğu için alerjiniz varsa buna dikkat etmeniz gerekir. Seitan yerine Tempeh adlı Endonezyada yetişen geleneksel fermente soya fasulyesi tavsiye edilmektedir. Seitan’a göre çok daha iyi bir vegan protein kaynağıdır diyebiliriz.

Bir önceki yazımız olan İstiridye Mantarının Faydaları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir Cevap Yazın