Pekmez Zararlı Mıdır?

Pekmez iyi bir kalsiyum kaynağı. Bebek ve çocukların zeka gelişimini desteklemek için en çok tavsiye edilen gıdalardan biridir pekmez. Faydaları saymakla bitmez fakat faydalarının yanında zararlı olduğunu söylentileri de yok değil. Aslında bu bir söylenti değil gerçek… Pekmez eğer ki yanlış bir şekilde üretilmişse zararlı bir hale gelebiliyor ve kansere neden olan maddeler içeren bir hale gelebiliyor. Yöresel olarak köylerde üretilen bazı pekmezlerin yüksek sıcaklıklarda üretilip zararlı bir hale gelebileceğini söyleyebiliriz.

Pekmez üretilirken aşırı ısı kullanılırsa bu yüksek sıcaklıkta zararlı maddeler oluşmaktadır. Bu madde “HMF” yani “hidroksi metil furfuralin”. Kanserojen ve genotoksik yani genleri bozan bir madde. HMF düzeyi pekmezin çeşidine göre 75-100 mg/kg olarak Gıda Kodeksi tarafından belirlenmiştir ve bu sınırın aşılmaması gerekmektedir. Yüksek ısıda HMF miktarının arttığı ve düşük sıcaklıkta da az miktarda rastlandığı görülmektedir.

Pekmezi doğru bir şekilde saklamak da çok önemli. Güneş ışığı aldığı takdirde de zararlı maddelerin arttığı görülmektedir. Pekmez ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır en iyi ve en doğru saklama şekli budur. Pekmezin donması bozulduğu anlamına gelmez ve güvenle tüketilebilir. Pekmezin herhangi bir şekilde tatlılarda kullanılıp tekrar yüksek sıcaklığı maruz kalması çok daha tehlikeli bir hale gelmektedir. Pekmez yemek faydalıdır ancak doğru seçilen bir pekmezi tercih edip doğru şekilde saklamanız gereklidir.

İyi pekmez nasıl anlaşılır?
Sağlık açısından uygun bir pekmez tadına bakılarak ve koklayarak anlaşılabilir. Eğer ki yanık kokusu ve tadı alıyorsanız satın almayın ve Sağlık Bakanlığı Alo 184 hattını arayıp ihbarda bulunun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir