Kışın Hastalanmamak İçin Öneriler

Soğuklar geldiğinde bağışıklık sistemimiz nezle, grip gibi hastalıklara karşı direnmeye çalışıyor. Ona yardımcı olmak da bizim elimizde. Birkaç öneriyi sizinle paylaşacağız:

1. Dengeli beslenme: Sağlıklı beslenin. Bağışıklık sistemini korumak için her türlü besinden faydalanın ve dengeli olarak alın. Kış aylarında mevsimsel sebze ve meyvelerden yararlanmak gerekiyor. Kış sebzelerinden bazıları; havuç, pırasa, patates ve lahanadır. Sebze çorbası yapmakta tereddüt etmeyin. Çorba bizi hem ısıtıyor hem de 1 gram bile aldırmıyor. Meyvelerden portakal, mandalina, üzüm, armut, elma ve kivi önemli. Taze ürünlerden öğünlerinizi hazırlamalısınız.

Hazır gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmiyor. Sağlık için çorbanızı mutlaka kendiniz yapın. Hazır paketlerdeki çorbalardan sağlık beklemeyin.

2. İyi uyumak: Kendinizi iyi hissetmeniz için yeterince uyumalısınız. Düzenli uyku çok önemli. Her akşam aynı saatte yatmaya çalışın. Yatağa yatmadan önce “verbena” yani mine çiçeği çayı demleyin. Bu bitki ülkemizde çok bilinmese de yurt dışında sıklıkla kullanılıyor. Bizde ise genelde papatya çayı ya da melisa tercih ediliyor. Uykuya dalma sorunu için uyumadan önce ballı sıcak süt içmek etkili olabilir.

3. Yeterince giyinmek: Sıcak tutan kıyafetler giyinin ve boğazınızı örtmeyi unutmayın. Yatacağınız odayı aşırı ısıtmayın. Bir evdeki ideal ısı 19 derecedir. Yatak odasında ise 18 derece yeterlidir. Fazla sıcaklık uykuda huzursuzluğa neden olur, kabuslar görmeye başlarsınız.

4. Hijyen kurallarına uyun: Virüs kapmamak için düzenli olarak ellerinizi yıkayın. Yemek yemeden önce, bebek bezi değiştirdikten sonra, tuvaletten sonra ve toplu taşımayı kullandıktan sonra ellerinizi yıkamayı unutmayın. Hastalığınızın başkalarına geçmemesi için bir mendile hapşırın ve hemen çöpe atın. Bir daha kullanmak üzere cebinizde bekletmeyin.

5. Düzenli egzersiz yapmak: Düzenli spor yapmak bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Strese karşı avantaj sağlar. Daha çok yürüyün ve toplu taşıma araçlarından bir istasyon önce inin. Amaç kendinize biraz daha zaman ayırmak. Spor salonlarına gitmeye vaktiniz yoksa evde kendiniz kol, boyun, bacak hareketleri yapabilirsiniz.

6. Cildi korumak: Soğuk cildi kurutur. Düzenli olarak nemlendirici kullanın. Yumuşak nemlendiricilerden sabah akşam uygulayın.

7. Gerekiyorsa gribe karşı aşılanın. Bağışıklık sistemi güçsüz olanlar gribe karşı aşılanmalıdır. Her sene 65 yaş üstü olanlar ve küçük çocuklar 2 aylıktan itibaren pnömokoka karşı aşılanmalıdır.

Sağlıklı günler..

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir