Pandemi Nedir? Dünyadaki Pandemi Örnekleri

Son zamanlarda çok duyduğumuz bir kelime olan Pandemi’nin anlamını eskiler çok iyi biliyor ancak gençlerin bildiği bir kelime değil. 2020 yılının başlarında yaşanan felaketle birlikte, bu kelimenin anlamını bilmeyen kalmadı.

Pandeminin sözlük anlamı: Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Pandemiler veya pandemik hastalıklar, bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel addır.
Liselerde de öğretilen bu kavramın bizzat şahitleri olmak ise çok üzücü. Dileriz ki bu yaygın hastalığa kısa sürede çözüm bulunur.

pandemic

Dünyada devam eden pandemiler
AIDS küresel bir pandemidir. 2014 yılı itibarıyla, dünyada yaklaşık 36.9 milyon insan HIV virüsüne sahiptir.

Tarihi pandemi örnekleri
Kara Ölüm
, Kara Veba ya da Büyük Veba Salgını, 1347-1351 yılları arasında Avrupa’da büyük yıkıma yol açan veba salgınıdır.
Kolera, 1817′de Japonya’da, 1826′da Moskova’da, 1831′de Berlin’de, Paris’te ve Londra’da salgınlar başlamıştır. Sonrasında Londra’dan göçmenlerle Kanada’ya ulaşan salgınlar birçok insanın ölümüne neden olmuş, ve ardından 1892 yılında Hamburg’da salgın yapmıştır.
İspanyol gribi ya da İspanyol nezlesi, 1918-1920 yılları arasında H1N1[1] virüsünün ölümcül bir alt türünün yol açtığı grip salgınıdır.
Domuz gribi, 2009 yılındaki domuz gribi vakalarının, bir virüs tarafından oluştuğu belirtilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir