Margarini Evinize Sokmayın!

Margarin, çeşitli yağların kimyasal yollarla karıştırılmasıyla üretilen yapay bir yağ çeşididir. Maalesef ki evde hamur ürünlerinde ve pastanelerde oldukça çok kullanılıyor. Yapılan araştırmalara göre margarinin evlerde kullanımı azalsa da hazır gıdalarda kullanımı günden güne artmaktadır. Peki margarin sağlıklı mı ?

Hazır satılan ürünlerden bisküviler, çikolatalar, börekler, poğaçalar gibi tüm ürünlerde margarin ve türevleri bulunmaktadır. Nebati yağ, yada hidrojenize bitkisel yağ gibi yağlar bulunduran ürünlerden uzak durulmalıdır. Özellikle çocuklarımızı, margarin türevi yağlar bulunduran hazır gıdalardan uzak tutmamız gerekmektedir. Margarinin zararları her yerde anlatılmakta olup bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar mevcuttur. Damar tıkanıklığı yaşayan kişilere doktorlar margarini kesinlikle tüketmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Tereyağına benzediği için tercih ediliyor ama neden tereyağının kendisi kullanılmıyor, anlamak mümkün değildir. Kullanılmasının tek sebebi lezzet vermesi olabilir. Bu gibi yağları kullanmak yerine tereyağı ya da zeytinyağı kullanmak sağlığımız ve gelecek nesillerin sağlıklı olması için oldukça önemlidir. 1. Dünya Savaşı’nda cephede savaşan askerlerin ucuz tereyağı yiyebilmesi, amacıyla geliştirilmiştir.

Günümüzde yapılan bilimsel çalışmalar bu katı yağın insan sağlığı için zararlı olduğu ve kalp damar hastalıklarına neden olduğunu göstermektedir. Damar tıkanıklığına neden olan bu yağın kullanımı kesinlikle tavsiye edilmiyor. Harvard Tıp Fakültesinde yapılan bir çalışmaya, tereyağı yerine margarin yemek kadınlarda kalp hastalığına yakalanma riskini %53 artırmaktadır. Margarinin sigaradan bile zararlı olduğu ve plastik gibi bir ürün olduğu unutulmamalıdır. Margarinin üzerine sinek bile konmadığı asla unutulmamalıdır.

Her ne kadar gerçek, fabrikasyon tereyağı ve zeytinyağı bulmanın zor olduğu bir zamanda da yaşasak hakiki tereyağını ve zeytinyağını temin edip kullanabilme şansımız hala var. Bu ürünleri bulabiliyorken margarin gibi ürünleri kesinlikle evimize sokmamalıyız. İleride belki de tereyağı bulamayız ve bu ürünleri almak zorunda kalabiliriz fakat günümüzde hala gerçek ürünlere ulaşabilme şansımız varken bu fırsatı değerlendirelim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir