Categories: Beslenme

Glutensiz Beslenme Nedir?

Beslenme ile ilgili her dönem farklı tartışmalar olabiliyor. Şimdilerde de gluten için kötü bir imaj oluştu ve herkes glutensiz beslenmenin faydalarını zararlarını merak ediyor.

Çölyak hastası olmadığı halde glutensiz beslenmek acaba daha sağlıklı bir seçim olur mu? gluten zararlı mı ?

Bilindiği üzere önceden karbonhidrat ve yağların insan sağlığı için zararlı olduğu gibi artık gluten de artık tartışılıyor. Arpa, buğday ve çavdardaki bir protein olup eklem ağrına, unutkanlığa ve kilo almaya neden olduğu nedeniyle suçlu ilan ediliyor.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre 1000 katılımcının yüzde 63’ü glutensiz bir beslenme planının fiziki ve akli sağlığı iyileştireceğini düşünüyor. Araştırmaya dahil olanlardan glutensiz beslenenler daha iyi sindirim, kilo kaybı gibi faydalarla karşılaştığını söylemektedir.

Ancak uzmanlar kesin olarak güvenilecek bir araştırma olmadığını söylemekte. Çölyak hastalığı veya gluten alerjisi olan birisi değilseniz tıbben gluteni hayatınzdan çıkarmanız tavsiye edilmemektedir. Glutensiz beslenme ile birlikte değerli olan besinlerden de uzaklaşmış olacaksınız. Glutensiz gıdalara da besin değerinin artırılması için şeker, sodyum ve yağ eklendiği bilinmelidir.

Glutenin faydalı olduğuna dair geçerli araştırmalar mevcuttur. Trigliserite olan faydalı etkisi ve kan basıncını düzenlemeye etkisi olduğu bilinmektedir. Gluten tüketmeyen kişilerin vücudunda bulunan sağlıklı bakteri oranın da azaldığı görülmektedir. Tıbbi Beslenme Dergisi adlı bir dergide yapılan araştırma glutensiz beslenmenin kilo alma ve obezite sorununa neden olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni de glutensiz üretilen gıdalara farklı takviyelerin eklenmesidir.

Gluten diyeti nedir ?
Glutensiz beslenme şekline bu isim verilmektedir. Ancak böyle bir diyete başlamadan önce tekrar düşünüp ve uzmanlara danışmayı ihmal etmeyiniz.

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Turkcell 30. Yıl Hediye Kampanyası Başladı! Kampanya Gerçek Mi?

Turkcell 30. Yıl Hediye Kampanyası Başladı! Kampanya Gerçek Mi? Turkcell 30. Yıl Hediye Kampanyası başladı.…

% gün önce

Mion Kozmetik Kimin Markası?

Mion Kozmetik Kimin Markası? Migros, yeni markası Mion ile kozmetik mağazacılığına girdi. İstanbul, Ankara, İzmir…

% gün önce

Çağatay Ulusoy’un Ayakları

Çağatay Ulusoy'un Ayakları Ünlü oyuncu Çağatay Ulusoy, Gaddar dizisinin 14. bölümünde kafese hapsediliyor. Birden kendine…

% gün önce

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı?

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı? Nuggetler, genellikle tavuk etinden yapılan ve çeşitli şekillerde…

% gün önce

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? "Son Günüm Olsa Bile" şarkısını seslendiren sanatçı Ozan Çakar…

% gün önce

Şarkıcı Ozi Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Spotify viral listesinde Son Günüm Olsa Bile isimli şarkısıyla 1. sıraya gelen ve merak edilen…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı