Yenidoğan Bebek Tuzlanır Mı?

Geleneksel bir yöntem olan bebek tuzlama meselesi günümüze kadar ulaşmıştır. Bebeklerin doğduktan sonra birkaç gün içinde tuzlanması gerektiği konusunda kişiler ikiye ayrılmakta. Bir kısım insanlar, bebeklerin tuzlu su ile yıkanmasının ileride ter kokusu yaşamasını engelleyeceği görüşündedir. Diğer bir kısım insan ise, bunun tamamen hurafe olduğunu düşünüyor. Bebeklerini inanarak tuzlayanlar ise gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde onların ter koksa da kötü bir koku olmayacağını düşünüyor.

Yenidoğanların tuzlanması, özellikle Anadolu insanının hala yaşattığı bir gelenek. Özellikle kırk banyosu denen gelenekte, suyun içine bir miktar tuz da atılıyor.
Yenidoğan Bebek Neden Tuzlanır?

bebek tuzlama

Çocuk Sağlığı ve Uzmanı Prof. Dr. Nejat Narlı, bebeklerin çevreden duyulan bilgilerle değil, bir sağlık kuruluşundaki doktor tavsiyesi ile büyütülmesi gerektiğini vurguladı. Yeni doğan bebekleri genellikle aile büyüklerinin tavsiyesiyle tuzlandığını belirten Prof. Dr. Narlı şöyle dedi:

“Yeni doğan bebekler, aile büyükleri tarafından tuz veya zeytin yağı ile birlikte ovulup banyo ettirilerek ağız, koltuk altı, kasık, dahil tüm vücuda sürülerek tuzlanmaktadır. Ne yazık ki ciltten emilen aşırı miktarda tuz, ciddi ve hayatı tehdit eden hipernatremi (kanda tuz oranının yükselmesi) ile sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle yaşamını yitiren bebekler bulunuyor. Bebeğinizi kesinlikle tuzlamayınız.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir