Mamografiye Son! Tomosonografi Geldi

Meme kanserini teşhis edebilmek için mamografi cihanıza maruz kalmak gerekiyordu. Mamografi işleminde de meme cihaza elle yerleştiriliyor, cihaz memenin üzerine geliyor ve onu en ince haline getirmeye çalışıyor. Bu işlem sırasında biraz can yanabiliyor, utananlar için bir çözüm bulunmuyordu.

Artık tomosonografi adlı bir yöntem daha var. Bu yöntem aslında Amerika’da vardı ancak Türkiye’ye yeni geldi. O kadar yeni ki sadece bir iki yerde bulunuyor. Ultrason teknolojisinin son versiyonu olan makine meme taramasını otomatik yapıyor, 3 boyutlu olarak çekim sağlıyor. İşlem için hasta masaj yatağında yüz üstü yatıyor. Her iki memenin üçer dakikada ve çok hızlı bir şekilde çekimi tamamlanıyor. Hastanın mahremiyeti de korunmuş oluyor. Hem de yatarak çekimler gerçekleştiği için çok konforlu.

En büyük özelliklerinden biri radyasyonsuz çalışması. 40 yaş altındaki kadınlarda radyasyon korkusu nedeniyle mamografi kullanmaktan çekinme oluyordu. Ayrıca bu cihazda yanılma payı yok. Memeyi sıkıştırmıyor, acı vermiyor.

Her bir memeden 240’ar tane olmak üzere toplam 480 tane 2D imaj otomatik olarak alınıyor. İmajlar yüz üstü yatırılan hastanın bedenine göre asansörlü sistem ile ayarlanan yuvaya yerleştirilen 3D konumundaki meme etrafında temas etmeden 360° dönen robotik transducerler  ile alınıyor. Daha sonra özel algoritma ile bu imajlar 3D yapılıyor.

İki meme de meme başı, koltuk altı ve göğüs kafesine kadar görülmeyen hiçbir nokta kalmayacak şekilde görüntülenebiliyor; meme derisinden 1 mm içerideki kan damarları bile net olarak görülebiliyor. Böylece hasta toplam 480 tane gerçek zamanlı imajla kontrol ediliyor ve meme kanserine karşı erken teşhis sağlanıyor.

Sofia tomosonografi cihazı şu anda Üsküdar’daki Academic Hospital’de bulunuyor. Muayeneden korkmayalım. Erken teşhis önemlidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir