Konservedeki Büyük Tehlike!

Evde yapılan konservelerin, botulismus vakası olarak adlandırılan zehirlenmeye neden olabileceği açıklandı. Yrd. Doç. Dr. Uzel, evde yapılan konservedeki tehlikeye dikkat çekti.

Evde bilinçsizce hazırlanan konserve gıdalar ölümcül zehirlenme türü olan Botulismus vaka’na neden olabiliyor. Bu zehirlenmenin 12 – 72 saat sonra şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, görmede bozukluk, kaslarda güçsüzlük gibi belirtileri olabilmektedir.

Bu tip bir zehirlenmenin nedenlerinin arasında evde konservelerin büyük bir kısmının yetersiz sürede, basınçlı tencere kullanılmaksızın gerekenden daha az bir sıcaklıkta yani yeterince pişirilmeden hazırlanmasıdır. Ev yapımı konservelerde çok dikkatli olunması gerekmekte ve mümkün olduğunca evde yapılmaması tavsiye edilmektedir.

Yrd. Doç. Dr. Uzel, evde yapılan konservelerle ilgili aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Tüketiciler özellikle sebze türü gıdaların kurutulması ya da dondurularak tüketilmesi gibi alternatif metotları da denemektedirler. Evde hazırlanması tercih edilen konserveler için cam kavanozlar kullanılmalı, plastik ambalajlar kullanılıyor ise mutlaka onaylı malzeme olmasına dikkat edilmeli. Ayrıca şekli bozulmuş ve paslı olan kapaklar kesinlikli kullanılmamalı. Kapaklar en az 15-20 dakika kaynatılmalı ve her kullanımda yenilenmeli. Gıdalar asitlik derecesine uygun olan sıcaklık ve süre kombinasyonunda pişirilmeli. Kavanozda kapakta şişkinlik ve sızıntı olmamalıdır. Dışa doğru bombe şeklinde şişme yapan, tat, renk ve koku bakımından kötü olan konservelerin tüketilmemesi gerekmektedir. Tatta bozulma her zaman net olarak anlaşılamayacağı için gerekli tedbirler alınmalıdır. Eğer konservelenmiş gıda marketten satın alınıyor ise, son kullanma tarihi, etiket ve resmi kurum izin beyanları dikkatlice kontrol edilmeli. Hasar görmüş, dışa doğru bombe yapmış, paslanmış, sızıntısı olan ambalajlar ve kapağı açılınca fışkırma yapan konserveler tercih edilmemelidir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir