Emzik Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Emzik ilk alındığında çok iyi bir şekilde temizlenmelidir ve sabun artığı kalmamalıdır. Silikon emzikler kaynatılarak temizlenebilir. Peki emzik herhangi bir şekilde kısa süreli olarak yere düşmüşse ya da kısa bir süre kullanılmadıysa emzik temizliği nasıl yapılmalı?

Aşırı titiz davranmanın bebeğe sanıldığı kadar faydası bulunmayabilir. Uzmanlar vücudun yararlı mikroplarla yaşamayı unuttuğu için onlara karşı aşırı duyarlılık gösterdiği ve alerji olarak karşımıza çıktığını belirtiyor. Bu nedenle de erken yaşlarda farklı türdeki mikroplarla karşılaşmanız güçlü ve düzgün işleyen bir bağışıklık sistemi inşa etmede rol oynadığını vurguluyor.

Pediatrics’in bu konuda bir çalışması yayınlandı. Çalışmanın amacı, ebeveynlerin, bebeklerin emziklerini ilk 6 ay içinde temizleme alışkanlıklarının, ileride oluşacak bir alerji gelişimine etkisinin olup olmadığını anlamaktı. Bu çalışma kapsamında da 184 bebek 18 ve 36 aylıkken klinik alerjiye yatkınlıkları ve bazı alerjenlere karşı hassasiyetleri bakımından incelendi. Bebekler henüz 6 aylık iken ebeveynleriyle görüşüldü vetümüne emzik temizleme alışkanlıkları soruldu.

Çalışma sonucunda da emzikleri emerek temizleyen ebeveynlerin bebeklerinde astım, egzama ve alerjenlere karşı hassasiyet görülmesi olasılığının daha düşük olduğu belirlendi. Bu ebeveynlerin bebeklerinin tükürük mikro florasının diğer bebeklerinkinden farklı olduğu, dolayısıyla da emziği emerek temizlemenin bir tür koruma etkisi oluşturduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar tükürük yoluyla ebeveynden bebeğe geçen mikropların bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, bunu da alerji gelişmesi riskini azalttığını düşünmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir