Saksıda Çilek Nasıl Yetiştirilir?

Çilek en çok sevilen meyvelerden biridir. Kıpkırmızı hatta bazen bordoya çalan rengini kim sevmez ki.. Nisan-Mayıs ayları fide dikim ayları olduğundan meraklısı için bu yazıyı hazırlamaya karar verdik.
Evde bitki bakmayı seven biriyseniz balkonunuzda, camınızın önünde çilek yetiştirebilirsiniz.

saksida cilek yetistirme

Balkonda çilek nasıl yetiştirilir?
Çilek çabuk çoğalan, iyi bakıldığında kışı da atlatıp yeni yılda da ürün verebilen bitkiye sahip olan bir meyvedir. Toprağını severse, iyi güneş alırsa bol meyve verir.

Çilek ne kadar güneşe ihtiyaç duyar?
Çileğin bitkisi güneşi görmek ister. Günde 5-6 saat güneş görmesi yeterlidir. Gölgede de büyür ancak bol güneş alan çilekler daha tatlı olur. Güneş çileklerin tadında etkilidir.

Çilek toprağı nasıl olmalıdır?
Aldığınız fideyi dikkatlice kabından çıkarın ve çok derin olmayan bir saksı ayarlayın. Torf toprak tercih edin. Yüzeye yakın olarak fideleri yerleştirin. Fideleri birbirine çok yakın dikmeyin. Çabuk çoğalan bir bitki olduğundan yere ihtiyaç duyar.
Dikkat: Önemli olan nokta çilekler büyümeye başladığında toprağa asla temas etmemelidir. Toprağa değen çilekler hemen çürür. Bu yüzden dar saksılar daha uygundur. Meyveleri ortaya çıkan çilekler saksıdan dışarı çıkarak büyürse daha iyi olur. Eğer engelleyemiyorsanız çileklerin altına tahta gibi destekler koyabilirsiniz.

Çilek bakımı
Çileklerin toprağını temiz tutmalısınız. Dipte çürüyen yapraklar varsa onları temizlemeyi ihmal etmeyin. Bu şekilde baktığınızda harika çilekler elde edeceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir