Saka Burcu Nedir?

Artık bazı yerlerde saka burcu olarak bir burç görüyoruz. Peki saka burcu nedir ? Kova burcu yerine saka burcu yazılıyor ve kova burcu artık bazı yerlerde yok.

saka burcu nedir

Kova kelimesinin burcun tam olarak ifade ettiği anlamı yansıtmadığını savunan Astrolog Hakan Kırkoğlu , Kova yerine “Saka” ismini kullanacak olmasının nedenini şöyle açıkladı:
“Şimdi içerisinden geçtiğimiz Saka burcunun (Kova) sembolünde elindeki bir amforadan sular dökülen genç bir erkek olarak temsil edilmiştir. Burcun Latince’deki adı Aquarius’tur, değişik dillerdeki adı da benzer şekilde su taşıyan adam olarak geçer. Almanca’da ‘Wasserman’, İngilizce’de ‘Water bearer’ gibi. Dilimizde bu burcun sembolünün Kova olarak geçmesi son derece yanıltıcıdır. Zira içerisindeki insan figürü tamamen atılmış, geriye kova kalmıştır. Bu işaret burcun özünün anlaşılmasını zorlaştırmakta, ayrıca kendi özünden kopartılarak, anlam kayması yaratan bir durum yaratmaktadır.
Saka burcunun sadece kova ile tanımlanması, aslında bu burca üye pek çok kişinin sahip olduğu özellikleri rahatça anlamasına engel olmakta, yüzeysel bir tanımlama getirmekte. Anlam kaymasının önüne geçtiğimiz sürece, temel sembollerin bize neler anlattığını daha rahat kavrayabilir ve kültürel yozlaşmadan uzaklaşabiliriz. Ben de bundan sonraki yazımlarında sürekli olarak Saka ismini kullanacağım. Bu söz dilimize yerleşmiş kelimedir ve su taşıyan kişi anlamına gelmektedir. Osmanlı Devleti’nde de yeniçeriler arasında bir Saka Ocağı bulunmakta, bunlar su taşımaktaydılar. Burcun sembolündeki insan figürü, Zodyaktaki diğer hayvan resimlerinin yanında, insanı ‘insan’ yapan ‘akıl’a işaret eder.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir