Kinin Bitkisi Covid-19 Koronavirüsten Korur Mu?

Sıtma ilaçlarında kullanıldığı bilinen kinin adlı bitkinin koronavirüs tedavisinde faydalı olduğu söylentisinin yayılması üzerine vatandaşlar, içerisinde çok fazla miktarda bulunmayan tonik sulardan tüketmeye başladı. Bu tonik içecekler tıpkı maden suyu gibi olup buruk bir tadı bulunmaktadır.

kinin bitkisi covid 19 koronavirusten korur mu

Peki kinin bitkisi covid-19 koronavirüsten korur mu ? Sıtma ilacı olarak bir dönem kullanılan kinin bitkisinin yararlı olabileceği ve buruk bir tat vermek için çok az kinin ihtiva eden tonik içeceğinin kullanıldığı duyulmaya başlandı.

Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın açıklamalarına göre Kinin bitkisinin Covid-19 Koronavirüs üzerinde etkili olabileceğine yönelik hiçbir bilimsel çalışma yok. Aynı zaman kinin in işitme kaybı gibi yan etkileri olması sebebiyle artık tedavide kullanılmadığı da söyleniyor.

Meşrubat üreticileri tarafından üretimi yapılan toniklere talep artınca uzmanlardan da uyarılar gelmeye başladı. Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uzman Doktor Ülkümen Rodoplu, “Yanlış bilgilere itibar edip, para harcamaya son verilsin. Bu tür içecekler yüksek dozda kullanıldığında böbrek ve karaciğerlere zarar verebilir. Tam da bağışıklık sistemimizin güçlü olması gerektiği bugünlerde, bilmediğimiz bu tür ürün ve içeceklerden uzak duralım. Aksi takdirde sağlığımız açısından daha zararlı bir durum ortaya çıkabilir” dedi.
İçerisinde kinin maddesi olan toniklerin fazla miktarda tüketilmesi halinde, bu durumun farklı sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurgulayan Rodoplu, “Bazı içeceklerin içerisinde hangi maddelerin olduğunu ölçebiliyoruz.

Bu tür bilgiler söylentinin ötesine gidemiyor ve hiçbir bilimsel açıklaması bulunmuyor. Bu söylentilerin içecek firmaları tarafından çıkarılabileceği ve gereksiz oranda yayılması da oldukça ilginç bir konu. Aşırı tüketiminin hiçbir faydası olmayacağı gibi zararlı olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir