Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Eskiden hazır peynirler yokken herkes kendi peynirini yapar veya yapan komşusundan alırdı. Tabii süt veren bir havyan besliyor olmak gerekirdi. Köy hayatında ya sizin hayvanınız vardır ya da besleyen bir tanıdığınız vardır. Şehirlerde canlı hayvana ulaşmak zor olsa da günlük süt bulunabiliyor. Günlük açık süt de alabilirsiniz, pastorize günlük sütler de alabilirsiniz. Her ikisinden de olur.
3 kilo süt için 1 çay kaşığı peynir mayasına ihtiyaç var. Peynir mayasını eczanelerden veya aktardan alabilirsiniz. Mayanın sağlam ve güvenilir olması önemli. Aynı yoğurt yapar gibi önce sütü kaynatın. Ilımaya bırakın. Parmağınızı yakmayacak sıcaklıkta olduğunda içinde 1 çay kaşığı mayayı döküp karıştırın. Tencerenin kapağını kapattıktan sonra yarım saat dinlendirin. Dinlendikten sonra peynir kıvamına geldiğini göreceksiniz. İçi sulu olacağından suyunu süzmek gerekiyor. Bir tülbentin içine peyniri koyup süzülmesini sağlayın.
Süzüldükten sonra tülbentten çıkarın. Bir gece dinlendirdikten sonra isterseniz tuzlayıp tüketin, isterseniz tuzsuz yiyin. Özellikle çocuklarınız için katkısız olması iyi olacak.
Sağlıklı günler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir