Damat 14 Gelin 10 Yaşında

İran’da ortaya çıkan çocuk evliliği gündeme bomba gibi düştü. Yanlış okumadınız. Evet, gelin 10 yaşında damat ise 14 yaşında..

Ülkede yasal evlilik yaş sınırının altında olan çift, fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından yayınlamayı da ihmal etmedi. İran İslam Cumhuriyeti’nde, kızlar babalarının izni olması koşuluyla en erken 13 yaşında evlenebiliyorken, erkeklerde bu yaş sınırı 15 olarak veriliyor.

İran’da evlilik yaşıyla ilgili yasal düzenlemeler olmasına rağmen, 2010 yılındaki kayıtlara göre 10 ila 14 yaş arasındaki 42 bin çocuğun evlendiği belirtiliyor. Çocuk çiftin fotoğraflarında 10 yaşındaki kızın gelinlik giydiği görülürken, 14 yaşındaki damadın gri bir takım elbiseyle düğüne katılması dikkat çekiyor. İran’da son yıllarda liderlerin evlilik oranları ve nüfusu arttırmak istemelerine rağmen, evlenme oranları hızla azalırken boşanmalarda artış görülüyor. Bu durum ülkedeki dini liderleri kaygılandırırken, genç veya çocuk yaşta yapılmak istenen evliliklerin de önünü açıyor. (Milliyet)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir