Büyük Depremler Neden Gece Olur?

Son zamanlarda yaşanan büyük depremlerin genelde sabaha karşı 03 ile 04 saatleri arasında yaşanması büyük depremlerin gece ile bir ilişkisi var mıdır sorusunu akıllara getirdi. Kahramanmaraş’ta sabaha karşı saat 04.14’te 7.7 büyüklüğünde meydana gelen deprem 10 ili etkiledi ve binlerce insan enkaz altında kaldı. 1999 yılında yaşanan büyük depremin gece gerçekleşmesi ve Kahramanmaraş’ta yine gece saatlerinde sarsıntının meydana gelmesi akıllarda “Depremler gece mi yaşanır?” sorusunu getirdi.

İnsanlar gece 3’e kadar uyumadıklarını her an deprem olabileceği için tetikte beklediklerini ifade ediyor. Bundan dolayı uykusuzluk sorunu ülke olarak yaşanmaktadır.

depremler gecemi olur

Büyük depremler gece mi olur?

Uzmanlar bilimsel olarak depremlerin gece olduğunu belirten bir kanıt olmadığını öne sürüyor. Türkiye’de ve dünyada meydana gelen son 100 yıllık deprem haritası incelendiğinde depremlerin gece yaşandığı teorisi çürütülüyor. Ancak farklı bir görüş olarak, Güneş’in çekim gücü etkisiyle Dünya’nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz baskı azalıyor gevşek kalıyor. Bu nedenle depremlerin genellikle gece saatlerinde aşırı basınçtan dolayı kırıldığı tahmin ediliyor. Ayrıca başka teorilere göre Güneş ve Ay tutulmalarının da çekim gücünü artırdığı söyleniyor. Fakat tüm teorilere dair kesin bir kanıt bulunmuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir