Beton Test Çekici Schmidt Çekici Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Binalarımızın olası bir depreme dayanıklı olup olmadığını merak ediyoruz. Günümüzün birçok zamanını geçirdiğimiz, ailemizle birlikte gecemizi geçirdiğimiz evlerimiz acaba büyük bir depreme hazır mı? Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan depremde büyük bir can kaybı yaşandı. Kayıpların büyük sebebinin binaların depreme dayanıklı olmaması, yanlış malzeme seçimi ve kalitesiz ürünlerin kullanılması olduğu görüldü.

schmidt cekici beton test cekici

Schmidt çekici, betonun basınç dayanımını yaklaşık olarak bulmada kullanılan tahribatsız bir yöntemdir. Karot alma işleminin pahalı ve zaman alıcı olması, beton basınç dayanımı bulunacak yapı elemanlarının çok sayıda olması gibi sebeplerden dolayı daha pratik bir yöntem olan Schmidt çekici yöntemine başvurulmaktadır. Schmidt çekici yöntemi bize yeterli yaklaşıkta bir beton basınç dayanımı sonucu vermektedir.

Bu yöntem malzemelerin yüzey sertliğinden yola çıkarak, basınç dayanımlarının bulunması esasına göre çalışmaktadır. Betonun basınç dayanımı ve Schmidt çekicinin içerisindeki yayın geri sıçraması değerleri arasında bir korelasyon bulunmaktadır. Sonuç olarak elde edilen verilerle binanızın sağlamlığı hakkında bilgi elde edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir