Depremde P Dalgası Hissedildiğinde Neler Yapılmalıdır?

P dalgası sismolojide sismik dalgalar olarak adlandırılan iki ana elastik cisim dalgasından biridir. P dalgaları diğer sismik dalgalardan daha hızlı hareket eder ve bu nedenle bir depremden etkilenen herhangi bir yere veya bir sismografa ulaşan ilk sinyaldir. Yani büyük depremlerde, sarsıntının merkezinden direkt olarak yola çıkıp, bulunduğunuz yere ilk önce varan deprem dalgası olduğu söylenebilir.

472dc6c2 51c9 4257 9e4a 2141173b033c 648e0006 94f6 48a1 a56e d9ac5f42fa12

Deprem anında ilk hissedilen sarsıntı olan P’nin ardından sarsıntının daha da şiddetleneceği düşünülmelidir. Sarsıntının şiddetlenmesini beklemeden kendinizi korumaya almalısınız. Etrafınızda sizi koruyacak ekipmanların olması önemlidir. Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene dek bekleyin. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN, düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketini yapın. Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın.

Deprem gece olursa ne yapılmalıdır?

Uykuda deprem olursa ve yataktan kalkmak güç olursa yorganın altına girin. Varsa masanın kenarına girin ve çök-kapan-tutun hareketi ile üzerinize düşen eşyadan korunun. Kapılara yakın devrilebilecek eşya koymayın; depremde devrilebilir ve dışarı çıkmak güçleşebilir. Merdiven, asansör veya balkonlara gitmeyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir