Bone China Porselen Nedir?

Bone China çin porseleni’dir. Ortalama yarı yarıya kemik külü ile imal edilmektedir. Kemik külü, İslami koşullara göre kesilen büyükbaş hayvanlardan elde edilmektedir.

Yumuşak veya kemik porseleni adını; harmanında % 50 – 65 oranlarında bulunan kemik tozu veya fosfattan almaktadır. Kalan %15 – 30 ‘u ise kuartz ve Felspattan oluşan pegmatit ve kaolin oluşturmaktadır. Pegmatit İngiltere’de Cornwell – Helston’ da Cornish -Stone adıyla çıkarılmaktadır. Kaolin oranının da sert porselene oranla bir hayli az olması nedeniyle daha düşük bir bisküvi pişirimi sıcaklığı kütleleşmeyi sağlamakta yeterli olmaktadır. Ancak yumuşakla sert porselen arasındaki tek fark değişik harman yapıları değildir. Bone China daha ilk bisküvi pişiriminde ( 1200 – 1280 C ) tam pişmiş olmaktadır. Genellikle kurşun ve Bor karışımlarını ihtiva eden sır ise, daha sonraları 920 – 1125 C ‘da pişirilmektedir.

Yumuşak porselenin sert porselene kıyasla oldukça düşük olan pişirim sıcaklığının sert porselenin mekanik sertliğine; sağlamlığına ve darbe dayanıklılığına ulaşmamasına yol açması doğaldır.Ancak korlama ve renk seçimine olanak tanımaktadır. Yumuşak porselen Batı Dünyasında özellikle İngiltere’de üretilmekte ve “Bone China ” ticari adıyla piyasaya sürülmektedir. Alınan son bilgilere göre Sovyetler Birliğinde de yumuşak porselen üretimi konusunda çalışmalar yapılmaktadır. ( Kemik külü oranı asla % 50’nin üstünde değildir. 1. pişirim sıcaklığı 850 C, 2. pişirim sıcaklığı ise 1250C civarındadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir