Baharatların Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Baharatların kullanım ömrü uzun gibi görünse de, doğru şekilde saklanmadıklarında baharatlar bakteri içerebiliyor. Bazı baharatların oda sıcaklığında saklanmasının hiçbir mahsuru olmazken, bazı baharatların mutlaka buzdolabında saklanması gerektiği biliniyor. Doğru şekilde muhafaza edildiklerinde baharatların kullanım süresi 2 yıldır.

Baharatların bozulduğu nasıl anlaşılır?

Baharatların bozulduğu görüntüsü itibariyle kolay kolay anlaşılmaz. Kokulu olan baharatları kokladığınızda kokusu gitmişse onu kullanmanın artık bir faydası olmaz. Çöpe atarak yenisini almanızı öneririz. Baharatların tadına baktığınızda olması gereken tadı alamıyorsanız onun da bozulduğu anlamına gelebilir.
Bazı baharatların içinde küf oluşabilir. Baharat kavanozunun içinde topaklanma varsa bu da bozulduğunu gösterir.
Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur. Isı ile bozulma hemen olabileceği gibi serin bir ortam olmasına rağmen, iyi muhafaza edilmemiş kaplarda bekleyen baharatlarda da bozulma meydana gelebilir.

bozulan baharatlar

Buzdolabında Saklanması Gereken Baharatlar

Baharatlar hava geçirmez kavanozlarda veya baharatlıklarda saklanmalıdır.
Cam kavanozlar yerine güneş ışığından koruyan seramik kavanozlar tercih edilmelidir.
Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir.
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır.
Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
Bütün olarak alınan baharatların dayanma süresi ezilmiş veya öğütülmüş olanlardan daha fazladır. Bütün olarak alınıp öğütücüde ihtiyaca göre öğütülüp kullanılması tavsiye edilir.
Taze ot halindeki baharatları kilitli poşetlerde de saklayabilirsiniz. Bu poşetleri ışık ve ısıdan uzak tutarsanız uzun süre kullanabilirsiniz.
Baharatlarınızı ara ara temiz bir bez üzerine döküp havalandırın. Bu sayede aşağılara çökmüş olan bir miktar yağın tekrar toz kısımla özdeşleşmesini sağlamış olacak ve tazeliğini koruyacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir