Categories: Gurme

Zeytinyağı Bozulur Mu?

Zeytinyağı diğer yağlara göre daha pahalıdır. Bu yüzden zeytinyağını aldıktan sonra uygun koşullarda muhafaza etmezsek yazık olabilir. Ne kadar kaliteli yağ da almış olsak dikkat etmezsek o da bozulabilir.

Kaliteli bir yağ olarak üretilen bir yağ dahi, pet şişelerde ve güneşin altında yüksek sıcaklıklarda bekletilirse çok kısa sürede bozulabilir. Bazılarından “zeytinyağı kokuyor, yemeklerde kullanamıyorum” sözünü hepimiz duyarız. İşte bu yağ ağırlaşmış olabilir. Saf zeytinyağı son derece hassastır. Uygun koşullarda saklanmazsa çok kısa sürede nefasetini kaybetmeye başlar. Uygun koşullar nelerdir?

Zeytinyağının 3 düşmanı vardır. Isı, ışık, oksijen . Zeytinyağı doğrudan güneş ışığı görmeyen serin yerde saklanmalıdır. Yağa rengini veren betakaroten önemli bir antioksidandır. Ve güneş ışığının etkisiyle miktarı azalabilir. Her türlü kokuyu içine çekme ve kokuyu alma özelliğinden dolayı başka kokularda karışmayacak şekilde mutlaka ağzı kapalı muhafaza edilmelidir .

Yoğun Işığın olumsuz etkisi gibi yüksek sıcaklık da zeytinyağına uygun değildir. Işık ve sıcak zeytinyağının asit oranını arttırır, yapısını bozar, yabancı tat ve kokulara davetiye çıkarır. Bu nedenle, ihtiyaç duyulan miktarı aşmamak koşuluyla stoklanması gereken zeytinyağını evlerde serin ve karanlık bir yerde tutulmalıdır. Zeytinyağınız soba ya da kalorifere yakın olmamalıdır. Kilerde ya da dolapta yaklaşık 18 C’de korunması tavsiye edilir.
Pekiyi zeytinyağı buzdolabına konulmalı mı? Hayır: Şişenin kapağında buğulanma nedeniyle oluşan yağın üzerine damlar. Bu da yağın lezzetini bozabilir, acımasına yol açabilir. Öte yandan, buzdolabına giren zeytinyağı, kimyasal bileşimindeki gliseridler nedeniyle 5-6C’de katılışırken, berrak rengi de doğal olarak “dumanlanır”. Sakın endişelenmeyin, yağınız kendine özgü özellikleri korur. Oda hararetinde yeniden akışkanlığına kavuşur, berraklaşır, eski rengine ve kıvamına döner.

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Şişme Bardak Tutucularla Yazın Keyfini Çıkarın!

Şişme Bardak Tutucularla Yazın Keyfini Çıkarın! Yaz aylarında serin suların, güneşin ve eğlencenin tadını çıkarmak…

% gün önce

Turkcell 30. Yıl Hediye Kampanyası Başladı! Kampanya Gerçek Mi?

Turkcell 30. Yıl Hediye Kampanyası Başladı! Kampanya Gerçek Mi? Turkcell 30. Yıl Hediye Kampanyası başladı.…

% gün önce

Mion Kozmetik Kimin Markası?

Mion Kozmetik Kimin Markası? Migros, yeni markası Mion ile kozmetik mağazacılığına girdi. İstanbul, Ankara, İzmir…

% gün önce

Çağatay Ulusoy’un Ayakları

Çağatay Ulusoy'un Ayakları Ünlü oyuncu Çağatay Ulusoy, Gaddar dizisinin 14. bölümünde kafese hapsediliyor. Birden kendine…

% gün önce

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı?

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı? Nuggetler, genellikle tavuk etinden yapılan ve çeşitli şekillerde…

% gün önce

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? "Son Günüm Olsa Bile" şarkısını seslendiren sanatçı Ozan Çakar…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı