Un Çeşitleri

Piyasada çeşit çeşit isimlerle satılan unlar var. Hangisi daha sağlıklı, hangisinin nasıl özellikleri var, bilmek isterseniz yazının devamını okumalısınız.
Buğday ununun birkaç farklı çeşidi var.
Tam tane buğday unu, buğday tanesinin bileşenleri ayrılmaksızın öğütülmüş halidir. Bileşenleri ayrılmaksızın öğütüldüğü için içerdiği besin öğelerini muhafaza eder. Besin değeri açısında yüksek bir un çeşididir.
Rafine buğday unu, istenmeyen maddelerden ayrıştırılmış undur. Ağırlıklı olarak börek ve baklava yapımında kullanılır.
Spelt buğday unu, antik Mısır ve Mezopotamya’dan geldiği düşünülen, geçmişi çok eskiye dayanan bir un çeşididir. İçerdiği yağ ve protein oranı yüksek olduğu için ekşi hamur ile pişirilen ekmek yapımında önem taşır.
Esmer buğdayı unu, coğrafi olarak Türkiye’nin yanı sıra, İspanya, İtalya, İsviçre ve Slovakya’da yetiştirilen bir un çeşididir.
Durum buğdayı unu ise esmer buğdayı ununun bir türevidir. Buğday türleri arasında en sertidir. Makarna yapımında kullanılmakla birlikte, ekşi hamurlu ekmeklerde de kullanıldığında, ekmeğin rengini güzelleştirir.

Çavdar unu: Çavdar, un olarak öğütüldükten sonra da besin öğelerini muhafaza eder. Lif miktarı ve mineral içeriği yüksektir. Açık, orta ve koyu renkli olarak ayrılır. Koyu renkli çavdar unu gluten oranı düşük olduğu için ağırlıklı olarak geleneksel ekmek yapımında kullanılır. Açık ve orta renkli çavdar unu ise buğday unu ile farklı oranlarda karıştırılmak suretiyle farklı ekmeklerin yapımında kullanılır.
Anadolu toprakları buğday ve çavdar bakımından zengin topraklardır. Un çeşitlerini tanımak, ekmeği ve hamur işlerini daha bilinçli bir şekilde hazırlayabilmek anlamına geldiğinden önem taşır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir