Tuzlu Kahvenin Hikayesi

Kız istemeye gelindiğinde damada tuzlu kahve verilmezse olmaz. Her ne kadar damat kahvenin tuzlu olacağını bilse de bunu içmek ve hazır olmak kolay olmamalı. Kız istemede verilen bu tuzlu kahve neden yapılır, neden kahveye tuz atılır bir çoğumuz bilmiyor diye düşünüyoruz. Tuz eklenmenin yanı sıra karabiber, pul biber de ekleniyor. Hatta bunu abartıp deterjan bile ekleyeni bile duyduk ve oldukça şaşırdık. Tuzlu kahvenin hikayesi çok olup birkaç tanesini sizlerle paylaşacağız.

Aşırı tuzlu bir kahveyi içmenin zor olduğunu biliyoruz. Bu kadar önemli görülen ve yapılmadan edilmeyen geleneğin nasıl ve nereden geldiğini yani hikayesini öğrenme vakti. Neden yaptın dediklerinde belki cevap verme isteği de duyabilirsiniz. Tuzlu kahvenin çok hikayesi olduğu için en mantıklı olan birkaç tuzlu kahve hikayesi paylaşacağız.

  • Tuzlu kahve aslında görücü usulu ile ilk kez görülen damadın beğenilip beğenilmediğini ifade etmek için yapılırmış. Kız tarafı ve erkek tarafı birbirlerini süzer ve kız tarafı ve gelin adayı damat adayını beğenmezse tuzlu kahve yaparmış. Eğer ki beğendi ise de şekerli kahve yaparmış, hatta yanına lokum da ekleyerek biz ailecek beğendik demek istermiş. Kahvesinin tuzlu olduğunu farkeden damat adayı da beğenilmediğini anlayarak ailesini alıp bu işten vazgeçermiş.
  • Diğer bir hikaye ise kız kahve çok acı ya da tuzlu bir kahve yaparak damadın kahveyi sesini çıkarmadan içip içemeyeceği merak edildiği için yapıldığı idir. Damat adayı gerçekten seviyor ise bir şey söylemeden içecektir. Eğer ki tuzlu veya acı olduğu için içmezse damat adayı gelin adayının isteklerini karşılayamaz anlamına gelir ve ayıp olarak görülürmüş. Eğer ki sorunsuzca içerse ve hatta tamamını bitirirse onun için her şeyi yapabilecek anlamı taşımaktadır.
  • Bir diğer hikaye ise Sultan II. Abdulhamid’in son yıllarında vefat eden Emekli Miralay Osman Fevzi Bey’inki. Evlendiği kişi olan Refikam Semahat Hanım’ı istemeye gittiklerinde hanfendi yanlışlıkla şeker yerine tuz koymuş. Osman Fevzi Bey ise hiç farkettirmeden içerken hanfendi birden çığlık atmış ve bunun üzerine Osman Fevzi Bey de “Aman efendim, ne hoş bir tesadüf, bendeniz, asker tabiatli olduğumdan herhalde, kahveyi tuzlu içerim. İnşaallah mes’ud bir yuva kurarız ve siz de bana hergün tuzlu kahve yaparsınız.” şeklinde cevap vermiş. Hatta tuzlu kahveyi sevdiğini düşünerek 50 yıl boyunca her gün tuzlu kahve yapmıştır. Her yudumu zehir gibi acı olsa da hiç hissettirmeden, kalbi kırılmaması için içmeye devam etmiştir. Ölümüne yakın bir zamanda bu açıklamaya yaptığı rivayet edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir