Tost Peyniri ve Kaşar Arasındaki Fark Nedir?

Marketlerde farklı markaların tost peyniri adı altında satılan bir peynir çeşidi bulunuyor. Kaşar peynir alma amacıyla markete giden biri, tost peynirini, kaşar peyniri sanılıp alabilir. Renk, tat ve koku olarak birbirinden ayırmak oldukça zordur.

Kaşar peyniri, çiğ sütün belli sıcaklıklarda mayalanması, haşlanması ve kalıp haline geldikten sonra oluşan gıda olarak bilinmektedir. Peki tost peyniri nedir ? kaşar peynirine göre çok daha yumuşak olan ve daha yağlı yani tost için daha uygun bir peynir çeşididir. Isıl işlem ve eritici tuzlar yardımıyla elde edilen bir peynir grubudur. Kaşar peynir ile bir alakası olmayan eritme peynir çeşididir.

tost peyniri kasar

Tost peyniri ile kaşar peyniri arasındaki fark nedir?
Tost peynirinin kötü olduğunu vs söyleyemeyiz ancak daha ucuz olması doğal bir durumdur. Tercih edilmesinin ve piyasaya çıkmasının asıl nedeni de ucuz olmasıdır. Kaşar peynir için ortalama 10 kg süt gerekirken tost peyniri için sadece 6 kg yeterli olmaktadır.

Kaşar peyniri protein,kalsiyum açısından tost peynirine göre daha az su da bulundurur ve besleyicidir. Kaşar peyniri tat olarak da daha güzeldir. Tost peyniri daha az maliyetle üretilebilmekte ve daha ucuz satılmaktadır. Bildiğimiz kadarı ile tost peyniri olarak bilinen eritme peynirlerin protein değerini artırmak amacıyla süt proteini, soya proteini ve bitkisel yağlar ilave ediliyor. Üretim sürecinde de ikinci kalite olarak adlandırılan kusurlu peynirler ve normal peynirler kullanabiliyor.

Tost peyniri sağlıklı ve değil mi şeklinde bir tartışma yersiz olacaktır. Kötü bir peynir olduğu söylenemez ancak bilinçli olarak daha ucuz olduğu bilinerek satın alınması gerekmektedir. Üretimi daha kolay bir peynir olduğu için ucuzdur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir