Categories: Beslenme

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi İle Son Kullanma Tarihi Arasındaki Fark Nedir?

Paketli gıdaların üzerinde gördüğümüz Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi ve Son Kullanma Tarihi şeklinde iki farklı ibarenin ne anlama geldiğini merak edebiliriz. Bilinçli bir tüketici olmak istiyorsanız her iki tanımlamanın da ne demek olduğunu mutlaka bilmeliyiz.

Tavsiye edilen tüketim tarihi, o ürünün belirlenmiş tarihe kadar tüketilmesinin tavsiye edildiği anlamına geliyor. Yani ürün bayatlamadıysa veya görüntüsünde, paketinde bozulma olmadıysa tavsiye edilen tüketim tarihinden sonra da tüketip tüketmemek bize kalmıştır.

Son kullanma tarihi ise o gıda veya ürünün tüketilmesinde son tarih anlamına geliyor. Son kullanma tarihi geçmiş olan bir ürün mutlaka bozulur veya bayatlar. Mahalle arasındaki bakkallarda son kullanma tarihi geçmiş ve raftan kaldırılmamış ürünler olabilir. Bu yüzden bilmediğiniz yerlerden alışveriş yaparken mutlaka son kullanma tarihlerine dikkat ederek alışveriş yapınız. Bisküvi, kraker gibi ürünlerde son kullanma tarihi geçmediği halde, son kullanma tarihine yaklaşıldığında da bayatlama olur. Zincir marketlerde, ürün akışının hızlı olduğu yerlerde ise son kullanma tarihi geçmiş ürün bulmak zordur. Sürekli olarak tüketim olduğu için market çalışanları son kullanma tarihine göre ürünleri öne koyarlar. Yani önlerdeki ürünler arkaya göre daha fazla rafta beklemiş olabilir.

Büyük marketlerde çalışanların sorumluluklarından biri son kullanma tarihi gelmeden önce ürünleri raflardan alıp kenara ayırmaktır. Market sahipleri son kullanma tarihi geçen bir ürünün satılmasının bazı getirileri olacağını çok iyi bildiklerinden bu konuya dikkat ederler.

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Şişme Bardak Tutucularla Yazın Keyfini Çıkarın!

Şişme Bardak Tutucularla Yazın Keyfini Çıkarın! Yaz aylarında serin suların, güneşin ve eğlencenin tadını çıkarmak…

% gün önce

Turkcell 30. Yıl Hediye Kampanyası Başladı! Kampanya Gerçek Mi?

Turkcell 30. Yıl Hediye Kampanyası Başladı! Kampanya Gerçek Mi? Turkcell 30. Yıl Hediye Kampanyası başladı.…

% gün önce

Mion Kozmetik Kimin Markası?

Mion Kozmetik Kimin Markası? Migros, yeni markası Mion ile kozmetik mağazacılığına girdi. İstanbul, Ankara, İzmir…

% gün önce

Çağatay Ulusoy’un Ayakları

Çağatay Ulusoy'un Ayakları Ünlü oyuncu Çağatay Ulusoy, Gaddar dizisinin 14. bölümünde kafese hapsediliyor. Birden kendine…

% gün önce

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı?

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı? Nuggetler, genellikle tavuk etinden yapılan ve çeşitli şekillerde…

% gün önce

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? "Son Günüm Olsa Bile" şarkısını seslendiren sanatçı Ozan Çakar…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı