Tatlandırıcılar Zararlı Mı?

Diyet amaçlı veya şeker hastalığına bağlı olarak tatlandırıcı kullanılıyor. Tatlandırıcının zararlı olduğu popüler kişiler tarafından yakın zamanda da sıkça dile getirilir oldu. İnsanların aklı halen çok karışık ve zararlı mı zararsız mı kesin olarak açıklanmıyor.

Aspartam adlı madde aspartik asit ve fenilalanin adlı bir aminoasitten meydana gelen bir yağ asidi olup uzun yıllardır zararlı olduğu söylenmekte. Aspartam adlı maddenin kansere neden olduğu söylenmişti. Fakat ABD Kanser Enstitüsü 2006 yılında kapsamlı bir açıklama yaptı ve kanserle bağlantılı olmadığı sonucuna ulaşıldı. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu da uygun miktarda aspartam tüketiminin zararsız olduğu bilgisine ulaştı.

İsrail’de yapılan bir araştırma sonucuna göre aspartam, sakarin ve sukraloz gibi yapay tatlandırıcıların Tip 2 diyabeti önlemek yerine katkıda bulunabileceğine dair veriler bulunduğu belirtiliyor. Yani yapay tatlandırıcılar şeker hastalığına karşı çok da masum değil. Genetiği bozuk olan bazı insanları fenilalanini parçalayamıyor, bu sebeple de bazı gıda ürünlerinin üzerine de “fenilalanin içerir” şeklinde uyarı yazılıyor.

Tatlandırıcıların tümünün masum ya da tümümün zararlı olduğunu söylemek mümkün değil. Tatlandırıcıların riskli olabileceğini düşündüğümüz için şeker kullanılması gerektiğini de söyleyemeyiz. Daha kapsamlı araştırmalar yapılması gerekmektedir ve önümüzdeki yıllarda daha çok araştırma yapılacaktır.

Sağlıklı günler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir