Muhteşem Yüzyıl Kahvesi

 

Star’da yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizisi son 3-4 haftadır kahve konusunu işliyor. Tarihte ilk defa Türkler tarafından keşfedildiği biliniyor. Kahvenin ilk olarak kim tarafından keşfedildiği ve ilk kahvehaneyi açanın kim olduğu bilinmezken dizi senaristleri tarihe yön verircesine bu görevi Sümbül Ağa’ya verdi.

Dizide Harem Ağalarından olan Sümbül Ağa, çarşıda gezerken hayatında ilk defa kahve denen içeceği görüyor ve tadına bakıyor. Sonraları adı Türk kahvesi olarak anılacak olan kahveyi çok beğeniyor ve evde de pişirmek üzere toz kahve satın alıyor.

Hürrem Sultan bir gün Sümbül Ağa’yı ziyaret etmek üzere onun evine gidince Sümbül ona bir fincan kahve ikram ediyor. Bu tada alışık olmayan Hürrem’in yüzü buruşuyor. Bardağın yanındaki lokumu yiyince ikisinin birlikte çok iyi gittiğini söylüyor ve beğeniyor. Sonraki bölümde Sümbül, Hürrem’i ziyaret ediyor. Giderken yanında toz kahve götürüyor, Hürrem buna çok seviniyor.

Bir gün Hürrem, Sultan Süleyman’a kahve pişirip ikram ediyor. Kanuni de yüzünü buruşturunca Hürrem ona hemen lokum yemesini söylüyor.

Bir sonraki bölümde de Sümbül Ağa kendine bir kahvehane açıyor ve adını “Sümbülale” koyuyor. Tabela Osmanlıca harflerle yazılıp asılıyor. Kahveye gelenler alışık olmadıkları için beğenmiyorlar. Yine bir lokum muhabbeti dönüyor. O anda Hürrem Sultan’ın kahve sipariş ettiği duyulunca halk kahve içmek için adeta sıraya giriyor.

Özetle; kahve konusu çok abartıldı, son uzatıldı. Lokum da eklenince diyalogların benzerliği de sinire dokunmaya başladı. Bakalım daha ne kadar sürecek bu mevzu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir