Tahin Bozulur Mu?

Susamdan elde edilen tahine yöresel olarak tahan da denmektedir. Anadolu mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olan tahin, özellikle tatlılarda kullanılır. Susamın kabukları soyulur ve yıkanır. 200°C sıcaklıkta kavrulur. Kavrulan susamların ısısının oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Son olarak susamlar ezilir ve böylelikle tahin elde edilmiş olur. Kıvamı macunsudur. Yemeklere tat kattığı gibi bal veya pekmezle de tüketilebilir. Aynı zamanda alerjen bir gıda olduğu için bazı kişilerde sıkıntılar oluşturabilir. Çocuklarda tüketiminde dikkatli olunmalıdır.

tahin bozulur mu

Tahin bozulur mu?

Tahin, kuru ve serin yerde muhafaza edilmelidir. Kapağı sıkıca kapatılmalıdır. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Kiler veya erzak dolabı tahini saklamak için ideal alanlardır. Eğer tahini hemen tüketmeyecekseniz buzdolabında saklamanız çok daha iyi olabilir. Ancak kısa süre içerisinde tüketecekseniz, buzdolabında saklamanız önerilmez. Çünkü tahin buzdolabında katılaşır. Bu da kullanımını zorlaştırır. Diyelim ki tahinin kapağını açtınız ancak uzunca bir süre bir daha kullanmayacaksanız, o zaman buzdolabında saklayabilirsiniz.

Tahin bozulması zor gıdalardan biridir. Direkt olarak güneşte beklemediği takdirde bozulması zordur. Bakteriler için elverişli değildir.

Tahinin bozulduğu nasıl anlaşılır?

Tahinin üzerinde küf görüntüsü varsa, kötü kokuyorsa bozulmuş demektir. Hemen tüketilmeyecekse buzdolabında saklanabilir. “Tahin dondu ne yapabilirim?” diyorsanız, tahini kapağının üzerine oturtup bir gece boyu bekletip sabah kavonozu çalkalayıp tekrar düz konumda (kapak üstte olacak şekilde) bekletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir