Categories: Beslenme

Süt İçmek Yararlı Mı, Zararlı Mı?

Süt hakkında yine birçok şey duymaya başladık. Bu zamanlara kadar süt içmenin insan sağlığına faydalarını konuşurken şimdilerde ise süt içmenin zararlı olduğunu duyar olduk. Medyada birçok doktor açıklamalar yapmakta ve Ahmet Rasim Küçükusta da kutu süt ölü süttür diyerek kutu süt içmenin zararlı olduğunu söylemektedir. Süt insan sağlığı için çok önemli ve süt içindeki laktoz tad verdiği gibi beyin için de önemlidir.

Birçok insan da süt içmenin zararlı olduğunu düşünmekte ve tamamen süt içmemeye yönelebilmektedir. Ahmet Rasim Küçükusta aslında UHT sütlere karşı ve günlük şişe süt içmeye yönlendirmek istemekte.  Aslında süt endüstrisine güvenmemekten kaynaklanan bir söylem bu. Süt sağılmadan öncesine kadar çok hijyenik ve sağlıklı. Bunun sonrasındaki işlemler ise kafa karıştırıyor. Uzmanlar Türkiye’de üretilen sütlerin %60’ının denetlenmediğini söylüyor.

Açık süt oldukça tehlikelidir ve herhangi bir testten geçmeden evimize girebilmektedir. Süt kaynatıldıktan sonra karbonhidrat, protein ve yağ bozulmuyor fakat kalsiyumun yararı kalmıyor. İyi süt kokudan veya renkten anlaşılmaz ve her ülkede her bölgede farklı kokularda ve renklerde süt bulunabilir. Hamilelikte içilen süt anneye faydalı ve düşük doğurma riskini azaltıyor. Hamilelikte kefir içilmesi de erken doğum riskini azaltıyor.

UHT yöntemi söylediği gibi süt içindeki kalsiyuma zarar vermiyor. Kutu sütün zararlı olmasının söz konusu olmadığı da birçok uzman tarafından dile getiriliyor ve sütün içilmemesinin söylenmesinin yanlış olduğu dile getiriliyor. Hollanda, süt tüketimi en çok olan ülkelerden ve insanları da sağlam ve uzun boylu. Et ve sütün beraber tüketilmemesi söyleniyor ve bunun da doğruluğu yok. Günlük şişe süt bulabilirseniz bunu tüketmenizi tavsiye ederiz.

Yetişkinlerin günde 3 porsiyon süt ürünü alması gereklidir fakat tamamı süt ile alınmamalıdır. 1 porsiyon süt, 1 porsiyon yoğurt ve 1 porsiyon da peynir alınmalıdır. Çocuklar günde 2 su bardağı süt içebilir, yetişkinler günde 1 su bardağı süt içebilir. Yaşlıların ise mutlaka süt içmesi gereklidir. Süt içmek kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır. Süt içmek B2 vitamini ile ağız yaralarına iyi gelmektedir. Sadece süt içmek kemik sağlığı için yeterli değildir ve fosfor ve D vitamini ile alınmalıdır.

Sağlıklı günler dilerim.
Hüseyin Can ÇALIŞAN
Yayın Yönetmeni
info@kadinbakisi.com
https://twitter.com/hcancalisan

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Çağatay Ulusoy’un Ayakları

Çağatay Ulusoy'un Ayakları Ünlü oyuncu Çağatay Ulusoy, Gaddar dizisinin 14. bölümünde kafese hapsediliyor. Birden kendine…

% gün önce

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı?

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı? Nuggetler, genellikle tavuk etinden yapılan ve çeşitli şekillerde…

% gün önce

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? "Son Günüm Olsa Bile" şarkısını seslendiren sanatçı Ozan Çakar…

% gün önce

Şarkıcı Ozi Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Spotify viral listesinde Son Günüm Olsa Bile isimli şarkısıyla 1. sıraya gelen ve merak edilen…

% gün önce

Fazla Kibir Ayrılık Getirdi, Patiswiss CEO’su İstifa Etmek Zorunda Kaldı

Fazla Kibir Ayrılık Getirdi, Patiswiss CEO'su İstifa Etmek Zorunda Kaldı Patiswiss'in CEO'u Elif Aslı Yıldız…

% gün önce

18/10 18/8 18/0 Paslanmaz Çelik Ne Demek Farkları Nedir?

18/10 18/8 18/0 Paslanmaz Çelik Ne Demek Farkları Nedir? Paslanmaz çelik dünyasında üç farklı tür…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı