Solaryum Kanser Yapar Mı?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de solaryum uygulaması oldukça yaygın. Solaryum adı verilen  yapay bronzlaşma kabinlerinin çok da sağlıklı olmadığı biliniyordu. Solaryum kanser riski ilişkisi her zaman söyleniyordu ve artık ülkeler de harekete geçti.

Peki solaryum kanser yapar mı ?

Fransa’da solaryumla ilgili bir rapor hazırlandı ve “Tümüyle Yasaklansın’ istemi oluşturuldu. Ülkede bulunan solaryum kabinlerinin, yılda 380 kişide melanoma adı verilen deri kanserine ve pek hastada da cildin erken yaşlanmasına sebep olduğu tespit edildi.

Fransız Sağlık Bakanlığı’na konuyla ilgili olan hazırladığı raporu sunan Sağlık Güvenliği Kurumu, özellikle 35 yaşın altındaki kişilerde görülen deri kanseri vakalarının yarısının solaryum kabinlerine girenlerde görüldüğü belirtildi. Solaryum kabinlerine girilenlerde deri kanseri riskinin çok daha fazla arttığı belirlenmiş oldu.

Raporda, bilimsel olarak, kısaca UV olarak belirtilen “ultraviyole/mor ötesi” ışınların kullanıldığı kabinlerin kesin olarak kansere yol açtığının kanıtlandığı” da net ifadelerle belirtildi.

Oluşturulan bu önemli raporda, bilimsel olarak, kısaca UV ışını olarak belirtilen “ultraviyole/mor ötesi” ışınların kullanıldığı kabinlerin kesin olarak kansere yol açtığının kanıtlandığı” da net olarak belirtilmiş oldu.

Fransız Sağlık Güvenliği Kurumu uzmanı Olivier Merckel, “Bilimsel verilere göre durum artış gösteriyor, daha fazla bekleyemeyiz. Son derece sağlam kanıtlarımız var. Kanser riski çok yüksek. Özellikle gençlerle ilgili elimizde oldukça yüksek rakamlar var. Bakanlığı bu konuda hemen harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi.

Bu rapora göre solaryum kabinlerinin kullanılma süresi de riski artırıyor. Erken yaşta kabinleri kullanmaya başlayanlar için risk daha da büyük olduğu belirtiliyor.35 yaşın altında kullanım da riski iki katına çıkarmaktadır. Solaryum kabinlerinin kullanılması cilt yaşlanmasını da en az 4 kat arttırmaktadır.

Fransa’da 1997 yılında 18 yaşından küçüklerin bu kabinlere girmesi yasaklanmıştı. Brezilya’nın 2009’da, Avustralya’nın da yakın bir tarihte kabinlerin kullanımı ülkede tamamen yasaklanmıştı. Belçika’da da solaryum uygulanmasının yasaklanması gündeme gelmişti. Fransa’da da yakın bir tarihte kabinlerin kullanımının tamamen yasaklanması gündeme gelecek gibi görünüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir