Siyez Unu Nedir?

Siyez unu, genetiği bozulmamış tek buğday türü olarak adlandırılmaktadır. Yani GDO’suz un olduğu söylenebilir. Buğdayın atası olarak da adlandırılmaktadır. Kastamonu yöresine aittir. Modern buğdaydan farklı olarak 2n=14 kromozomdur. Siyez unu ile evde ekmek yapabilir, hamur işlerinde kullanabilir veya diğer unlarla da karıştırılabilir.

Kolesterol içermez. Karbonhidrat değeri oldukça düşük, Protein değeri çok yüksektir. Lifli yapısından dolayı sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakları temizleyici özelliği vardır.

Siyez unu kendine has bir tat ve aromaya sahiptir. Lezzet konusunda iddialı, sağlıklı olması ile beyaz undan farklıdır. Uluslararası gıda güvenliği sivil toplum kuruluşları tarafından dünya gıda mirası listesine alınmış ve türün korunması için çeşitli çalışmalar yapılmaya devam etmektedir.

Siyez buğdayı unu yerli olması, genetiği ile oynanmamış olması ve kimyasallar kullanılmadan üretilmesi ile en sağlıklı temel gıda maddeleri arasındadır. Siyez unu birçok yerde satılmaya başlamıştır. İstanbul’da halk ekmek bayilerinden de temin edilebilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir