OKB Tedavisi Var Mı?

Obsesif Kompulsif Bozukluk, kısaca OKB, takıntılı düşünceler (obsesyonlar) ve bu düşüncelerin neden olduğu zorlantılı davranışlarla (kompulsiyonlar) tanımlanan bir tür anksiyete bozukluğudur. Takıntı hastalığı olarak da adlandırılan bu rahatsızlığa sahip kişiler obsesif düşüncelerin neden olduğu anksiyete ve stresi azaltmak için kendilerini tekrarlayan davranışlarda bulunmak zorunda hissederler ve bu durum kişiler için zamanla büyük bir stres ve utanç kaynağı haline gelebilir.

masumlar apartmani safiye

TRT 1’in ses getiren dizisi olan Masumlar Apartmanı’ndaki Safiye karakterinin yiyecekleri defalarca yıkaması, sürekli olarak temizlik yapması ve 4 sayısına olan takıntısı, izleyicilerin OKB hastalığına olan ilgisini artırdı. Ispanak yemeği yapabilmek için defalarca ıspanakları yıkayan Safiye, ıspanaklara zarar verdiği için yaptığı yemek yenilmez hale geliyor.

Safiye’nin neden tedavi olmadığı ve ilerleyen bölümlerde ne olacağı merakla bekleniyor. Gülseren Budayıcıoğlu’nun kitabından uyarlama olan dizi, şimdiden bir kitle kazandı.

OKB Tedavisi nedir?

Masumlar Apartmanı dizisindeki Safiye’nin hastalığı olan OKB en merak edilen hastalıklardan biri.
Takıntı hastalığına sahip kişiler mikropların neden olabileceği kirlenmeden korktukları için gün içinde defalarca ellerini yıkamak ya da evlerinin her köşesini takıntılı bir şekilde temizlemek gibi belirtiler gösterebilirler. Takıntı hastalığının bir türü olan biriktirme hastalığına sahip kişiler ise eşyalarıyla duygusal bir bağ kurdukları için bugüne kadar sahip oldukları her şeyi bir arada tutma zorunluluğunu hissedebilirler.

el yikama hastaligi

OKB Kimlerde Görülür?

Kişide obsesif kompulsif bozukluk gelişmesine ya da hastalığın şiddetlenmesine neden olabilecek bazı faktörler;

Aile öyküsü: Birinci dereceden akrabalarda obsesif kompulsif bozukluk görülmesi kişinin de bu hastalığa yakalanma riskin i arttırıyor.

Stresli yaşam olayları: Travmatik ve stresli yaşam olaylarının da takıntı hastalığına yol açabileceği biliniyor.

Başka psikolojik rahatsızlıklar: Obsesif kompulsif bozukluğun anksiyete bozukluğu, depresyon, madde kullanımı ya da tik bozuklukları gibi farklı psikolojik rahatsızlıklarla ilgili olabileceği düşünülüyor.

OKB Tedavisi nedir?
OKB tedavisinde kullanılan antidepresanlarserotonin salgı seviyesine etki ederken bilişsel davranışçı terapi yöntemleriyle kişilerin sorunlu düşünce ve davranışlarını değiştirebilmeleri amaçlanıyor. Psikoterapi süreçleri ve ilaç kullanımının bir arada uygulandığı durumlar da olabiliyor. Bilişsel davranışçı terapinin yanında ERP Tekniği ve maruz bırakma terapisigibi yöntemler de OKB belirtilerinin azaltılmasında başarılı olabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir