Categories: Ünlüler

Merkez Bankası Başkanı İlk Defa Kadın Mı Olacak?

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile yola devam etmek istemeyen Şimşek’in kafasındaki isminse yurt dışında önemli bir finans kariyerine sahip olan Hafize Gaye Erkan olduğu ve Şimşek’in bugün genç ekonomistle bugün Ankara’da bir araya geldiği öğrenildi. Erkan’ın kısa süre içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edileceği ve atanması halinde Merkez Bankası tarihindeki ilk kadın başkan olacak.

Erkan, İstanbul Erkek Lisesi’nden ikincilikle mezun oldu ve üniversite sınavında başarı elde ederek 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne 26. sırada yerleşti. Mezuniyetinin ardından Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitimine devam etti ve finans alanında kariyer yapmaya başladı. Farklı finans danışmanlık firmalarında ve bir bankada üst düzey yönetici olarak görev aldı. Genç ekonomistler arasında dikkat çeken bir isim olarak çeşitli ekonomi dergileri tarafından gösterildi.

Erkan’a, aralarında Stanford, Princeton, Boston, Cornell ve California’nın bulunduğu 9 üniversiteden burs teklifleri geldi. Princeton’ı tercih etti ve “Onursal Doktora” bursu ile desteklenerek Princeton Üniversitesi’ne kabul edildi. Bu bursun karşılığında bir ev, aylık 3.200 dolar cep harçlığı ve ABD Ulusal Bilim Vakfı’ndan sınırsız bir araştırma bütçesi imkanı elde etti. Erkan, Princeton’da iki yıllık doktora programını bir yılda tamamlayan ilk öğrenci oldu ve bu başarıyla “en genç finans profesörü” unvanını kazandı.

Daha sonra Harvard Business School’da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesi’nde liderlik üzerine iki eğitim programını başarıyla tamamladı. Eğitimini Princeton’da tamamladıktan sonra 2005 yılında Goldman Sachs’ta çalışmaya başladı. Burada yaklaşık 9 yıl boyunca görev yaptı ve ardından sorunlar yaşadığı bir dönemde First Republic Bank adlı devlet yönetimine geçmiş bir bankada yönetici olarak çalışmaya başladı. Bankada önemli bir kariyer elde etti ve bankanın fonlarının neredeyse 10 kat büyümesinde önemli bir rol oynadı. Bu sayede bankanın üst düzey yöneticilerinden biri oldu.

Erkan ayrıca ABD merkezli mücevher şirketi Tiffany & Co.’da iki yıl boyunca yönetim kurulu üyeliği yaptı ve hala küresel finans danışmanlık şirketi Marsh McLennan’da yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.

hüseyin can çalışan

Share
Published by
hüseyin can çalışan

Recent Posts

Mion Kozmetik Kimin Markası?

Mion Kozmetik Kimin Markası? Migros, yeni markası Mion ile kozmetik mağazacılığına girdi. İstanbul, Ankara, İzmir…

% gün önce

Çağatay Ulusoy’un Ayakları

Çağatay Ulusoy'un Ayakları Ünlü oyuncu Çağatay Ulusoy, Gaddar dizisinin 14. bölümünde kafese hapsediliyor. Birden kendine…

% gün önce

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı?

Tavuk Nugget Zararlı Mı, Kilo Yapar Mı? Nuggetler, genellikle tavuk etinden yapılan ve çeşitli şekillerde…

% gün önce

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Ozan Çakar Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? "Son Günüm Olsa Bile" şarkısını seslendiren sanatçı Ozan Çakar…

% gün önce

Şarkıcı Ozi Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Spotify viral listesinde Son Günüm Olsa Bile isimli şarkısıyla 1. sıraya gelen ve merak edilen…

% gün önce

Fazla Kibir Ayrılık Getirdi, Patiswiss CEO’su İstifa Etmek Zorunda Kaldı

Fazla Kibir Ayrılık Getirdi, Patiswiss CEO'su İstifa Etmek Zorunda Kaldı Patiswiss'in CEO'u Elif Aslı Yıldız…

% gün önce
Netavantaj Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı