Marteniçka Nedir?

Her yıl Mart ayı geldiğinde marteniçka bileklikleri yapılır. Birçok kişinin severek yaptığı marnetiçkalar, sosyal medya üzerinden sık sık paylaşıldığı için konu hakkında bilgisi olmayan herkes merak ediyor. Marnetiçka nedir, neden takılır?

Marteniçka adı verilen kırmızı ve beyaz renk iplerden hazırlanan bu bileklikler; özellikle Bulgar ve Balkan kültüründe yer edinmiş bir gelenektir. Bu kültüre göre; kişiler yakınlarına ve sevdiklerine huzur, sağlık dileyerek hediye ettikleri kırmızı beyaz bileklikleri Mart ayının sonuna kadar bileğinden çıkartmazlar. Marnetiçka el yapımı olmak zorundadır. Satın alınırsa olmaz. Ancak hediye olarak verilebilir.

marneticka nedir

Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri başlar. Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan’a has bir gelenektir. Bu günde Bulgarlar yakınlarına ve arkadaşlarına “martenitsa” olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler. Âdete göre, martenitsalar kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınırlar.

baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanır ve yeterince beklenirse dilek mutlaka gerçekleşir. Bu bayram Bulgarcada “Çestita Baba Marta!” şeklinde kutlanır. Baba Marta – Marta Nine, günümüze kadar korunmuş en saygın geleneklerden biridir. Bu takılar, meyve ağaçlarına, evlere, ev hayvanlarına da takılırlar. Bu şekilde yeni başlayan tarım yılının da bereketli ve verimli olması için dilekler tutulur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir