Karabuğday (Greçka) Nedir?

Karabuğday, diğer adıyla greçka isimli besini çok duyuyoruz. Adını çokça duyduğumuz greçka nedir ?

kuzukulağıgiller ailesinden olan karabuğday ve greçka olarak anılan küçük bir bitkidir. Kurak iklim istediği için ülkemizde yetiştirilmiyor. Bu bitki bol miktarda B vitamini, magnezyum ve lif içermektedir. 100 gr karabuğday yaklaşık olarak 13 gr protein, 10 gr lif, 450 mg potasyum, 18 mg kadar da kalsiyum içermektedir.

Bu bitki gluten içermediği için çölyak hastaları ve glutensiz beslenmek isteyenler için en iyi yiyeceklerden biridir. Diyet yapanlar için çok iyi bir seçimdir. Karabuğday en yaygın olarak un şeklinde tüketilmektedir. Karabuğday ekmeği de bazı market ve fırınlarda satışa sunulmaktadır. Her karabuğday unu glutensiz değildir, almadan önce mutlaka gluten içerip içermediğine dikkat etmelisiniz. Aşırı tüketim kaşıntı, alerji gibi durumların oluşmasına neden olabilmektedir. Çölyak hastaları glutensiz bir yaşam için karabuğday tüketmeden önce doktoruna başvurması gerekmektedir.

Potasyum içerdiği için yüksek tansiyon hastaları için düşürmeye yardımcı oluyor ve bu sayede kalp ve damar sağlığını koruyor.
Yüksek kolestrolü de düşürmektedir.
Bol miktarda magnezyum içerdiği için kan şekerini dengeliyor yani diyabet hastaları için destekleyicidir.
Lifli olduğu için sindirim ve boşaltım sistemini koruyor, aynı zamanda zayıflamak isteyenlerin de vazgeçilmezi.
İçerdiği kolin adlı madde ile karaciğer yağlanmasını azaltıyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir