İstanbul’da Fay Hattı Hangi İlçelerden Geçiyor?

Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan yıkıcı depremlerden sonra gözler İstanbul’da yaşanacak olası depreme çevrildi. Herkes binasının sağlam olup olmadığını merak ediyor. İstanbul üzerinden direkt diri fay hattı geçmediği söylense de fay hattına en yakın olan ilçeler, en çok yıkım oluşabilecek ilçelerin listesi verildi. Anadolu ve Avrupa yakasını ayrı ayrı gösteren listeye bakarak ilçenizin durumunu öğrenebilirsiniz.

diri faylar

İSTANBUL’DA DEPREM FAY HATTINA EN YAKIN İLÇELER

İstanbul deprem risk haritasında fay hatlarına yakınlık derecesine göre birinci derece riskli ilçeler şu şekilde;

Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında ise Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar.

Avrupa Yakası’nın depremden daha fazla etkilenecek yeri denize paralel aşağı yukarı 10 kilometre kalınlığında zon olduğu söylendi.

Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “Haliç’ten başlarsınız Silivri’ye kadar gidersiniz. Bakırköy, Zeytinburnu, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Silivri’ye gittiğiniz yerler… O şerit içerisindedir. Oralardaki depremin etkisini büyütecek nitelikte. Avcılar’da ise bir anlamda çürük bir zemin var. Deprem etkisini büyüten, heyelan yapmaya müsait, çökmeye müsait zeminler.

Büyükçekmece ve Küçükçekmece arası, Küçükçekmece-Haliç arası buralar sahile paralel giden yerler. Avcılar, Samatya, Yedikule… Karşı tarafa (Anadolu Yakası) geçtiğimiz zaman Fenerbahçe biraz daha ileriye gittiğimiz zaman Kartal-Tuzla ve Adalar… Bu bölgeler faya çok yakın” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir