Ekşi Maya Nedir?

Ekşi maya, ekmek yapmak için kullanılan bir mayadır. Özellikle ekşimsi köy ekmekleri, Trabzon ekmekleri gibi ekmekler ekşi maya ile yapılmaktadır. Ekşi maya un ve suyu ekmek haline getiren en eski yoldur. Ekşi hamur mayası 5000 yıldır bilinen bir yöntemdir.

Ekşi mayada pek çok aktif bakteri mantar kültürleri mevcuttur, bu yüzden de probiyotiktir. Ekşi maya hiç bitmemektedir, un ve su ilave ettikçe maya çoğalmaktadır.

Evde ekmek yapmayı seven herkes kendi doğal mayasını kendisi yapmak istemiştir. Ekşi maya evde yapılabilse da tam olarak kıvamın tutturulması gerçekten zordur. Evde ekşi maya yapmak zor olduğu gibi oldukça uzun zaman gerektirmektedir. Evde ekşi maya yapmak 10 günü bulabilmektedir yani sabır istemektedir. Farklı farklı tarifler bulunmakta olup bazılarıyla gerçekten ekşi maya oluşturmak mümkün olmaktadır.

Ekşi maya, kurutulmuş ekşi maya hamuru ve malt buğday unu içeren kuru mayadır. Hazır satılan ekşi mayalardan almak yerine kendiniz yapmalısınız. Çünkü hazır mayalar tam anlamıyla doğal olmayabilir ve bu sebeple de yaptığınız ekmek de tam doğal olmayacaktır.

Ekşi maya ekmeğin lezzetini artırmaktadır. Küflenmemesini sağlamaktadır ve 7-8 gün bayatlamamaktadır. Kendi ekşi mayanızı yapmayı daha önce denemediyseniz denemenizi tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir