Çocukları Dudağından Öpme Konusu

Çocuklarımızı hepimiz çok seviyoruz ancak onları severken belki de tehlikeye atıyor olabiliriz. İnsan ağzı bakteri bakımından en sağlıksız bölgelerden biri. Çocuğumuzu dudağından öpmek, dalak yırtılmasından kalp zarı iltihaplanmasına, menenjitten sarılığa kadar oldukça ciddi komplikasyonlar oluşturabilen ‘öpücük’ hastalığına yol açabiliyor!
• Hastayken çocuğunuzu öpmeyin,
• Tükürük ve ağız salgınızla temas etmemesi için öksürürken ya da hapşırırken ağzınızı kapayın.
• Tükürüğünüz ve ağız salgılarınızla temas etmiş olan çatal, kaşık ve bardak gibi nesneleri ağzına almasına izin vermeyin.
• Ağzındaki besini çiğnedikten sonra çocuğunuza yedirmeyin.
• Diş fırçanızı kullanmasına izin vermeyin.
• Enfekte olmuş nesne ve oyuncaklarla oynatmayın.

Diğer bir konu ise işin manevi boyutu.. Bu konuda psikolog Mehtap Kayaoğlu şöyle söylüyor:
“Küçük bir erkek çocuğunu babasının gelip gidip dudağından öpmesi bebeklik döneminde çocuğun hiç de umurunda olmayacaktır elbet. Ama aralarında geliştirdikleri bu öpme davranışı, zaman içinde çocukta rahatsızlık uyandırıcı hal almaya başlayabilir. Çocuk 3 yaşını doldurduktan sonra özellikle 6 yaşına kadar kendi cinsini, karşı cinsi, kendi bedensel özelliklerini ve karşı cinsin bedensel özelliklerini merak edip durur. Bu merak gün geçtikçe bu tip davranışlara karşı daha dikkatli olmasına ve ilgiyle izleyip gözlemlemesine neden olur. İki insanın birbirini sevdiği insani sevgiyle, karşı cins ilişkisini içeren şehvet içerikli sevgi arasındaki farkı algılamaya başlar.
6 yaşından sonra ergenlik dönemi sonrasına kadar; zihinsel, sosyal, duygusal ve bedensel gelişimine paralel olarak cinsel duyguları gelişir. Derken iki insan arasında yaşanabilecekleri anlamaya başlar. Bu farkı algılamaya başladığında, anne/babasının kendisini öpme ve sevme tavrı ile şehvet içerikli sevgi arasında bağ kurmaması gerekir.
Toplumumuzdaki pek çok örnekten biliyorum; özellikle takıntıya yatkın kişiliklerin en ciddi sorunlarından birisi bu maalesef! Çocukluğunda babasının/amcasının/dayısının kendisini dudaklarından öptüğünü hatırlayan çok kişi var. Ve bu öpme şeklini günümüzde akıllarına getirdikçe tacize uğradıklarını düşünüp kaygılanıyorlar. Bu kişilere, o dönemki öpme şeklinin tamamen sevgi içerikli olduğunu, cinsel bir yatırım olmadığını anlatmaya çalışın durun! Hiç işe yaramıyor!”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir