Cilt Şapı Ne İşe Yarar?

 

Daha çok berberlerin kullandığı bilinen cilt şapı traştan sonra oluşan kesiklerin kanamasını durdurmaya yarıyor. Açıkta bırakıldığında eridiği için kapalı kutularda muhafaza edilmesi gerekiyor. Şap taşı da denen madde aktarlardan, mısır çarşısından veya eczanelerden bulunabiliyor.

Peki cilt şapıyla neler yapılabilir?

1 gram şap; 10 gram nar kabuğu, 50 gram bal, 250 gram su ile kaynatılıp sonra elde edilen sıvı ile gargara yapılırsa ağız ve boğaz iltihabına şifa verir.

5 gram şap 20 gram mazı ile birlikte toz yapılarak ağız içindeki yaralara sürülür ve bir çay kaşığı konarak yutulursa ağız içi yaralarının iyileşmesinde yardımcı olur. Ayrıca mazı yoksa 20 gram mazı yerine 5 gram sarısabır kullanılabilir.

Şap sirke ile kaynatılarak gargara yapılırsa yine ağız içi yaraların da fayda sağlanabilir.

Şap sarı kükürt ile toz yapılır kuvvetlice(bir diş fırçası yardımı ile) dişlere sürülürse ağız kokusunu keser ve dişleri kuvvetlendirir.

Şap ve uhihindi 6’şar gram alınarak toz haline getirilir, Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa bir pamuğa batırılarak bademciğe sürülürse bademcik iltihabına şifa verir.

10’ar gram şap, sarısabır ve kafur toz yapılır basur önüne konulursa basur kanamasını keser.

Burun kanamalarında şap gülsuyu ve afyon ile birlikte karıştırılarak burna çekilirse kanamayı durdurur.

Şap mazı ve sirke tortusu ile merhem yapılır cilt veremi olan cilde sürülürse fayda sağlanabilir.

6 gram şap 3 adet yumurta ile birlikte merhem yapılarak derilerin çatlak yerlerine sürülürse şifa bulunulabilir.
Çocukların kulak akıntılarını engellemek için şap, safran ve bal karıştırılır ve pamuk yardımı ile kulağa konulursa şifa bulunabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir