Çamaşır Yıkama İçin İpuçları

Mükemmel çamaşır yıkama sonuçlar için dört temel kural bulunmaktadır;
1-Çamaşırları ayırın
2-Uygun deterjanı seçin
3-Uygun yıkama programını seçin
4-Uygun kurutma programını seçin

Çamaşırları ayırmak:
Renkliler, beyazlar, kirlilik derecesi ve kumaşlara göre çamaşırları ayırmak için ayrı ayrı sepet kullanabilirsiniz.
Siyah ve renkli kumaşlar beyazlardan ayrı yıkanmalıdır.
Hastalara ait çamaşırlar ayrı yıkanmalıdır.
Narin kumaşlar koruyucu file torba ile yıkanmalıdır.
Makinenin içinin çok dolu olmamasına dikkat ediniz.

Kırmızı ve siyah giysiler en zor yıkananlardır. Çamaşırları silkeleyip cebinde olabilecekleri boşaltın. Fermuarları kapatın. Perde yıkıyorsanız, halkalarını çıkartın.

Renk verir mi? Kumaşın tersini ütü bezine yerleştirip pamuklu derecesinde ütüleyince eğer ütü bezi bembeyaz kalırsa diğer çamaşırlarla bir arada yıkayabilirsiniz. Kumaşın renk vermesini engellemek için, giysiyi önce bir fincan elma sirkesi kattığınız soğuk sabunlu suyla elde yıkayınız.

Uygun deterjan seçimi:
Çamaşır deterjanı, suyun temizleme gücünü kumaşa işleyerek kirin rahat çözülmesini sağlayacak şekilde arttırır. Koyu renk, beyaz veya narin çamaşırlar için özel deterjanlar tercih edilebilir.

Toz, konsantre ve tanecikli deterjanlar, suyu sert olan yerlerde önerilir ve özellikle çamurlu giysilerde önerilir. Sıvı ve jel deterjanlar ise renklilerde, düşük ısıda, makineye yerleştirmeden önce yağ ve kirlere uygulamak için önerilir. Beyazlatıcı ürünler içeren deterjanları, renklileri yıkarken kesinlikle kullanmayın.

Uygun yıkama programı seçimi:

Çamaşır makinesinin kullanma kılavuzunu okuyun. Kumaş cinsine göre 30 ile 90 derece arasındaki sıcaklıklarda yıkama yapılabilmektedir. Suyun sıcaklığı, kirin erimesine yardımcı olmaktadır. 40 derecesu çamaşıra uyum sağlar ve çekmeyi de önler. 18 derece altında su sıcaklığı, deterjanı harekete geçirmez.

Kot, hırka, koyu renk ve işlemeli giysiler özen gerektirir ve ters-yüz edilerek yıkanmalıdır. İlk kez yıkanacak yeni giysiler ılık suda ve elde ayrıca yıkanarak test edilmelidir.

Durulama:
Soğuk suyla durulamak kırışıkları azaltacaktır. İç çamaşırlarınız yıkama sonrası grileşiyorsa durulama suyuna küçük bir çay bardağı oksijenli su katabilirsiniz. Pamuklu iç çamaşırlarınızı limon sıkılmış suda kaynatabilirsiniz.

Kurutma:
Makinede çevirerek kurutma aşamasında ise keçeleşmeyi ve aşırı kurumayı önleyecek doğru derece seçilmelidir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.

Buruşukluğu önlemek için kurutma sonrası çamaşırları hemen çıkarın. Tüylü olan kumaşları asla makinede kurutmayın. Açık havada çamaşırları tersinden asarak mandal izleri olmamasını sağlayın.  Güneşte kurutmak renkleri soldurmaktadır. Açık havada kurutma için esintili bir yere asın ve yünlü, kaşmir kazakları yayarak kurutun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir