Ani Bebek Ölümü Sendromu Nedir?

Hiçbir sağlık sorunu olmayan sağlıklı bebeğin ansızın ölmesine ani bebek ölümü sendromu adı veriliyor. Vakaların büyük bir çoğu ilk 6 aylık iken yaşanabiliyor. Bebekler gerçekten çok çok hassas ve gereken dikkati gösterilmesi hayati önem taşıyor.

Annenin gebelikte sigara içmesi, madde bağımlısı olması, 20 yaş altı genç grupta olması gibi nedenler risk faktörü olarak biliniyor.
2 ile 4 ay arası bebekler, erkek cinsiyetli olanlar, erken doğanlar, yumuşak yatakta yastıkla yatırılanlar, çok sıcak ortamda bulunması, yetersiz anne sütü ile beslenme risk faktörleridir.

Bebekler doğumdan itibaren sırt üstü yatırılmalıdır. Yumuşak yastık yerine sert yastıkta yatırılmalıdır. Anne babanın yattığı yataklar bebek için uygun değildir, aynı yatakta yatırmamanız gerekmektedir.

Bebeğin yüzü kesinlikte örtülmemelidir. Anne hamilelikte ve doğum sonrası sigara içmemelidir. Aşırı sıcaklarda bulunmamalı veya çok giydirilmemelidir.

Erken doğum(prematüre) bebeklerde mutlaka kalp hızı gözlemlenmeli ve takipte kalınmalıdır. Bebekler anne sütü ile beslenmelidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin ani ölüm sendromu riskinin daha az olduğu görülmüştür.

Ani bebek ölümü sendromu riski gerekli dikkat gösterildiğinde azaltılabilir. Bebekler oldukça hassas olduğu için en basit görünen konularda bile uzman yardımı almanız tavsiye edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir