Yoğurt Neden Süner?

Hazır satılan yoğurtların zararları faydalarının çok önüne geçmektedir. Bu nedenle iyi bir şey yaptığınızı zannedip kaselerce hazır yoğurt yememelisiniz. Uzmanlar yoğurdun sürekli olarak evde yapılması gerektiğini söylüyor. Yaptığınız yoğurttan sonraki mayalama için bir miktar ayırmayı da unutmayın.
Yoğurdu yaptınız ve bekleme süresi sonunda bir de baktınız ki yoğurdunuzun kıvamında bozukluk oluşmuş. Kaşığı batırdığınızda yoğurt sümükümsü, uzayan bir halde.
Peki yoğurt neden süner?
Bilimsel olarak baktığınızda, yoğurdu oluşturan bakterilerin mayalanmayı tam gerçekleştirememesi sebebiyle kıvamı bozuktur. Yani ya sıcaklık tam ayarlanamadı ya da mayada bir bozukluk vardı.

Yoğurt nasıl mayalanır?
Yoğurt yapacağınız sütü iyice kaynattıktan sonra ılımasını bekleyin. Serçe parmağınızı süte batırın ve 6 ya kadar sayabiliyorsanız sıcaklık tamam demektir. Mayalama kabına 1 yemek kaşığı yoğurt mayası koyduktan sonra sütü üzerine yavaşça dökün ve karıştırın. Kabın üzerini tülbent veya kağıt havlu tarzı hava alacak bir şeyle kapattıktan sonra iyice sarıp sarmalayın. Tam olarak 5 saat sonra kabı çıkarın ve oynatmadan buzdolabına koyup bir gece dinlendirdikten sonra tüketin.
Tüm bu kurallara uyuyorsanız yoğurdunuz sünmez.
Sünen yoğurt yenir mi?
Oldu ki sünük bir yoğurt ortaya çıktı. O halde bu yoğurt zararlı değildir. Kıvamından hoşlanmadıysanız ayran yapıp içebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir