Unutkanlık, her yaştan insanın yaşadığı bir sorundur. Eskiden, özellikle yaşlı insanların unutkanlık yaşadığı bilinir ve “bunama” olarak adlandırılırdı. Yaşadığımız çağda ise unutkanlık en çok gençlerde görülüyor. Büyük şehirlerde stresli yaşam, sürekli bir yerlere yetişmeye çalışmak ve yanlış beslenmek de unutkanlığın sebepleri arasında.
Yoğun tempodan bir anda sıyrılmanın imkanı olmasa da yediğimiz besinlere dikkat ederek unutkanlığımızı en aza indirebiliriz.
Unutkanlığa karşı etkili olan besinler
Balık
Balığı hayatımızın odak noktasına koymalıyız. Özellikle de yağlı balıkların terbih edilmesi gerekiyor. Somon, hamsi, sardalya ve deniz levreği gibi yağlı balıklar, sağlıklı doymamış yağ olan Omega 3 kaynaklarından oldukça zenginler.
Balık tüketirken civa oranına dikkat edin. Köpek balığı, kral uskumru, turna balığı, kılıç balığı, ton balığı gibi büyük ve yaşlı balıklar daha fazla civa içerirler. Bunları az tüketmekte fayda var.
Kabak çekirdeği
Güçlü bir antioksidandır. Kabak çekirdeği aynı zamanda iyi bir magnezyum ve çinko kaynağı. Magnezyum öğrenme ve hafıza için çok önemli bir mineraldir.
Çilek, Nar, Yaban mersini
Bu kırmızı meyveler hafızayı güçlendiren besinlerdir. Haftada iki veya daha çok kez yaban mersini tüketebilirsiniz. Kuru olarak da yaban mersinine ulaşabilirsiniz.
Ceviz
Ceviz çok iyi bir protein ve sağlıklı yağ deposudur. E vitamini yani alfa-tokoferol içerdiğinden dolayı Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı koruyucudur. Günde 3 adet ceviz tüketmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir.
Ispanak, Roka, Lahana, Maydonoz
Bu besinler, beyin sağlığına iyi gelen K vitamini, beta karoten, lutein ve folat içeriyor. Bundan dolayı zihinsel gerilemeyi önler.
Yumurta
yumurta güçlü bir B12 kaynağıdır. Günde mutlaka 1 adet yumurtayı tüm olarak tüketmek gerekir. Yani sadece sarısını veya sadece beyazını tüketmek doğru değildir. Kanda düşük B12 seviyesinin zayıf hafıza ve düşük öğrenme kapasitesiyle ilişkili olduğu belirtiliyor.
Ceren Kaynak İskit Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Gazeteci Ceren Kaynak İskit, 25 Nisan 2025 tarihinde…
Postbiyotik Nedir, Ne İşe Yarar? Postbiyotik, probiyotik bakterilerin (yararlı bakteriler) ölmesi veya parçalanması sonucu ortaya…
Sezaryen Bir Ameliyat, Doğum Şekli Değil Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu katıldığı canlı yayında gündeme büyük…
Penti Kremli Çorap Nedir, Nasıl Kullanılır? Teknolojinin son harikası kremli çoraplarla tanışın! İnce ve mat…
🌸 Beraber LEGO Çiçek Yapmak: Aşkınızı Parça Parça İnşa Edin! Modern Aşkın Yeni Ritüeli Geleneksel…
Benden sonra isimli şarkı ile popüler hale gelen ve merak edilen isimlerden biri olmayı başaran…