Uğut Tatlısı Nedir?

Uğut tatlısını duydunuz mu? Uğut tatlısı buğday çiminden yapılan, vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı besleyici bir marmelat tatlı. buğday çimi suyu, un ve su ile yapılan bir tatlıdır. Tatlandırıcı kullanılmadan yapılıyor ve tadını da kendi kıvamından alıyor. Sakarya’nın Taraklı ve Bolu’nun Göynük ilçesinde üretiliyor ve İstanbul’da bulmak pek mümkün değil gibi. Hazırlanışı ise aşağıdaki gibi ve tamamen organik bir tatlı.

Buğdağ iyi bir şekilde yıkanılır ve 1 gün su içinde bekletildikten sonra paslanmaz delikli tepsi üzerine serilir,  üzeri örtülür. Daha sonra günde bir iki defa ıslatılıp nemli tutulmalı. Birkaç gün içinde buğday çimlenecektir. Çimlenme devam ettikçe buğday topaklanacaktır. Topaklandıktan sonra ufalanarak saçak köklerin hava alması sağlanır. Ufanalıp birbirinden ayrılan buğday yeniden tepsi üzerine koyulup ıslatılmaya devam edilir. Bekletme 10 gün daha sürer. 10 gün sonra buğday tanelerinin saçak kök ve filizleri 4-5 cm uzar.

Buğday saçak kök ve filizleri uzayınca beyaz olur. Yeşerme başlamadan olgunlaşan çimler ezilir ve suyu alınır. Oluşan bu suya çok az bir miktarda su eklenir ve büyük bir kap üzerinde ateşe konulur. Kaynama başlayınca çok fazla olup katılaştırmayacak şekilde un eklenir ve karıştırılır. Koyulaşma başlayınca üzeri sakızlaşmaya başlar. Bu işlemden sonra uğut koyu kahverengi bir renge dönüşür. Sıcak bir şekilde kavanoza koyulabilir. Uğut tatlısını denemenizi tavsiye ederiz.

Bir yorum

  1. eymen yöresel gıda

    Eymen Yöresel Gıda olarak Buğday çim suyu, un ve sudan oluşan “şekersiz” “Uğut Tatlısı”nın imalatını yapmaktayız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir