Stevya Nedir?

“Stevya” bitkisinin adını ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Türkiye’de üretimine de yeni başlandı. Çalı türünde olan bir bitkidir. Amacı sıfır kalorili şeker üretmektir.  Anavatanı Arjantin olduğundan dolayı, ülkemize oradan geliyordu.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu,  imalata başlandığını anlatarak : ”Yaptığımız çalışmalara göre stevya, normal şekere göre 10-15 kat daha tatlandırıcı özelliğe sahip. Bazı işlemlerden geçirilip sıvı hale getirildiğinde ise 300-350 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği olan bir bitki. Şeker olmayan, şekerin olumsuz özelliklerini taşımayan, kalorisi, protein değerleri sıfır çıkan çok sağlıklı bir tatlandırıcı. Kimyevi tatlandırıcıların birçok yan etkisi oluyor. Stevya, herhangi bir olumsuzluğu olmayan, geniş kapsamlı kullanılabilecek bir bitki” diye ifade etti.

“Geçmişte çayda ve kivide yaptığımız gibi stevyada da öncülük yapmak istiyoruz. Sonuçlar umut verici, çalışmalarımız devam edecek. Stevya ile ilgili her şeyi tam olarak bilmiyoruz. Çaya göre üretimi çok daha kolay yapılıyor. Fabrika işlemleri de sadece kurutulduğu için çok daha kolay. Kurutulduktan sonra öğütülerek toz halinde veya likit olarak kullanılabiliyor. Çok geniş kullanım alanı var ve değeri dünya piyasalarında çok yüksek. Sağlıklı olduğu için tercih edilen, dünyanın yeni yeni tanıdığı ve ilgi duyduğu bir bitki.” diye sözlerine devam etti.

Biz de artık tatlılarda ve diyet listelerinde bu bitkiyi sıkça görmeye başlıyoruz. Stevya, aynı bildiğimiz beyaz şeker gibi işleniyor ve görünümü de ona benziyor. Belki de ÇAYKUR’un öncülüğünde “beyaz zehir” denen şekerden uzaklaşmaya başlayabiliriz. Sağlıklı günler..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir