Şehram Nazıri Shahram Nazeri Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Şehram Nazıri Shahram Nazeri Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

18 Şubat 1950 tarihinde doğan Maestro Shahram Nazeri, Kermanshah, İran’dan gelen Kürt kökenli bir tenor olarak bilinir. Sufi müziği, klasik ve geleneksel Fars ve Kürt müziğinde uzmanlaşmıştır. Nazeri, İran geleneksel müziğinin önde gelen isimleri arasında yer alan Muhammed Rıza Lotfi, Hossein Alizadeh, Parviz Meshkatian, Jalal Zolfonoun, Keykhosrow Pour Nazeri, Jalil Shahnaz, Faramarz Payvar ve The Kamkars gibi sanatçılarla işbirliği yapmıştır.

sehram nazeri

Mevlana’nın şiirlerini Fars müziğine dahil ederek Sufi müziği geleneğini İran klasik müziği ve Kürt müziği içinde başlatan Nazeri, Christian Science Monitor tarafından “İran’ın Pavarotti’si” olarak adlandırılmıştır. Sanatçı, 80’li yıllardan bu yana İran’da önemli bir figür olarak tanınmaktadır. Mohammad-Reza Shajarian, Mohammad-Reza Lotfi, Parviz Meshkatian ve Hossein Alizadeh gibi sanatçılarla ortak albümlere imza atmıştır.

Shahram Nazeri’nin liberal ve vatansever fikirleri içeren albümleri, 70’lerin sonlarında Chavosh Enstitüsü tarafından yayımlanmıştır. Sanatçı, birçok ödül kazanmıştır, bunlar arasında Chevalier des Arts et Lettres (Fransa, 2007), Yaşam Boyu Kültürel Miras Ödülü (Asia Society, 2007), Simorgh Ödülü (Uluslararası Kültürler ve Medeniyetler Arası Diyalog Enstitüsü, 2007) ve En İyi Orijinal Şarkı Hafız Film Ödülü (2015) bulunmaktadır.

Shahram Nazeri’nin bugüne kadar resmi ve güvenilir yayıncılar tarafından yayınlanan 40’tan fazla müzik albümü bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir