Scottish Fold Kedileri Acı Çekiyor!

Scottish Fold (İskoç) kedileri osteokondrodisplazi adı verilen bir genetik rahatsızlıktan muzdariptirler. Bu rahatsızlık kıkırdak ve kemik deformasyonlarına yol açmaktadır. Sonuç olarak Scottish Fold kedileri hayatları boyu acı içinde yaşarlar. Pek çok araştırmacı ve veteriner hekimler Scottish Fold kedisi üretiminin etik olmadığı ve bu kedilerin üretiminin sonlandırılması konusunda hemfikirdirler.

Scottish Fold hastaligi

Ancak üreticiler ve kimi Scottish Fold sahipleri bu kedilerin çektiği ızdıraba kayıtsız kalmaktadırlar. Hastalığın sadece “kötü üretim” sonucu yani iki Scottish Fold kedisi çiftleştirildiği zaman problem yarattığını iddia etmektedirler. Yani üreticiler, Scottish Fold kedisini, normal dik kulaklara sahip bir kediyle (British Shorthair) çiftleştirince fold genine sahip ancak kulakları kıvrık olmayan, onların deyimiyle Scottish Straight kedisi elde edildiğini ve bu kedide osteokondrodisplazi hastalığının görülmediğini söylemektedirler. Fakat bilimsel araştırmalar, bu görüşün aksine, osteokondrodisplazinin tüm Scottish Fold kedilerinde ortaya çıktığını ispatlamıştır.

Pek çok üretici artık iki kıvrık kulaklı kedinin eşleşmesinden (Fold ile Fold) vazgeçtiklerini iddia etmektedir. Kıvrık kulaklı kedi normal kulaklı bir kedi ile çiftleştirildiğinde yavruların sadece yarısı kıvrık kulakla doğar. Bu yavrular heterozigottur. Üreticiler heterozigot Scottish Fold kedilerinde osteokondrodisplazi hastalığının olmadığına inanmaktadırlar. Fakat bu doğru değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir