Renkli Göz Hakkında Bilinmeyenler

Ülkemizde renkli göz bulunan insan sayısı çok fazla değil. Renkli gözlü insanlar da diğerlerine göre daha çok ilgi çekiyor. İriste melanin pigmentinin az veya fazla olmasından sonucunda göz renginin değiştiği biliniyor. En sağlıklı göz renginin kahverengi olduğu açıklanmıştı. İlginçtir ki renkli göze sahip kişilerde alerjik hastalıklar daha çok görülmektedir.

Mavi, yeşil ve gri göz rengine sahip insanların bir tür cilt kanseri olan melanoma hastalığına ve hiper tansiyona yakalanma riski daha yüksek. Koyu renk saçlı ve derili insanların vücutları daha çok melanin ürettikleri için gözleri de genellikle kahverengidir. Açık tenlilerin gözleri ise melanin oranı yüksek olduğu için renkli oluyor. Melanin oranının yüksek olması ise katarakt, melanoma ve körlük riskini artırıyor.

WebMD isimli internet sitesinde yer alan habere göre, Colorado Üniversitesi Tıp Okulu’nda gerçekleştirilen araştırmada, mavi renkli göze sahip olan insanlarda vitiligo oluşma riskinin daha az olduğu tespit edildi. Bununla birlikte, kahverengi göz rengine sahip kişilerde ise cilt hastalığı gelişme riski daha fazla.

Göz rengi tüm yaşlarda aynı kalmayıp yaşla da değişebilir. Bu göz rengi genelde açık renk olan halklarda %10-15 oranında gerçekleşir.  İris dahil olmak üzere vücudumuzda tüm renkleri ayarlayan melanin isimli pigmentlerdir. Bu pigmentlerin fazla olması kahverengi gözleri yaratır. Bu en sağlıklı göz rengi olarak kabul edilir. Melanin pigmentinin az olması mavi renk gözleri, yağlı az sayıda pigmentler ise yeşil gözleri oluşturur. Daha çok genler ile belirlenen göz rengi tene göre de değişir. Örneğin koyu tenli ve koyu saçlı insanlarda melanin pigmenti çok fazla üretilir bu nedenle gözleri %90 koyu renk olur. Fakat, aile içinde ve genlerde mavi renk varsa koyu tenli bir insanda da mavi renk göz olabilir. Dünyada göz rengi olmayan tek insanlar da albino dediğimiz beyaz saçlı ve saydam gözlü insanlardır. Bunun nedeni melanin pigmentinin vücutta hiç üretilmemesidir. Melanin pigmentinin oluşturduğu rengin görme için tek faydası ışığı yansıtmamasıdır. Bunun dışında hiçbir etkisi yoktur.

Unutmayın, yetişkin göz renginiz aşırı değişirse ya da tek göz kahverengiden yeşile veya maviden kahverengiye değişirse (adı heterokromi) göz doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Göz değişiklikleri bazı hastalıkların, örneğin Fuch heterokromik iridoksikliti, Horner sendromu veya pigmenter glokomun uyarıcı işareti olabilir.

Renkli rensler göz rengini değiştirmek için sıkça kullanılıyor. Fakat bu lensler direk alınıp kullanılmamalı ve göz doktoruna danışarak satın alınmalıdır. Göz en hassas organımız olup göz sağlığına dikkat edilmelidir.

Hüseyin Can ÇALIŞAN
Yayın Yönetmeni
info@kadinbakisi.com
https://twitter.com/hcancalisan

renkli-gozler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir