Milli İçeceğimiz Hardaliye

Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk 20 Kasım 1930 yılında Kırklareli ziyaretinde Hardaliye içeceğinden içmiş ve sonrasında da  “Bunu “Bunu milli bir içecek haline getiriniz.” demiştir. Fakat gereken önem verilmemiş ve yaygınlaşmamış. Hardaliye, Kırklareli iline ait bir içecek ve başka yerlerde ki çevre illerde bile maalesef ki bilinmiyor. Kola gibi ulusal ve zararlı içecekler yerine kendi kültürümüzün içeceklerini içmeliyiz, en azından talep etmeliyiz ki satılsın. Ayrıca bu içecek alkol da içermiyor. Marketlere kadar gelebilse güzel olur. Satışı internetten de yapılıyor.

PEKİ HARDALİYE NEDİR?

Hardaliye, %100 üzüm suyu ile yapılan, hardal tohumu ve vişne yaprağı eklenerek hazırlanan içecektir. Hardaliye iştah açar, harareti keser, kuvvet verir, tam bir vitamin deposudur. Ayrıca tansiyonu dengelediği, kalp ve bağışıklık sistemi ile sindirim sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca cildi de güzelleştiriyor.

Hardaliye Kırklareli’ye ait ve orada yapıldığı halde artık Edirne’de de üretilmeye başlanmış. Biz de Edirne’de üretilen Arda Hardaliye’yi denedik. Tadı ekşimsi fakat hoş. Belki hoşunuza gitmeyebilir fakat doğal bir içecek olduğu gibi faydaları da çok. Denemeye değer…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir